Правила облачења — разлика између измена

Пређи на навигацију Пређи на претрагу
 
==Одећа==
Одећа је један од битних аспеката људског физичког изгледа, са значајним друштвеним значајем и поруком. Сва друштва имају своја правила облачења, при чему је већина правила припада [[неписани закон|неписаним законимзаконима]], које разуме већина чланова друштва.
 
Порука коју шаље одећа, може укључивати друштвену класу, приход, занимање, етничке и верске припадности, став, [[брак|брачни]] статус, сексуалну доступност и сексуалне оријентације..
 
На пример, ношење скупе одеће шаље поруку да је особа која је носи богата. [[Униформа]] говори о радном месту и организацији ([[војска]], [[Црква (грађевина)|Црква]], медицинске установе и сл....)
 
Данас се под дрес кодом, вероватно погрешно, највише подразумева скуп правила облачења која прописују одређене компаније, на пример [[банка|Банке]], Осигуравајућа друштва, државна администрација, представништва страних компанија. Обично се жели послати порука о озбиљности компаније и њених запослених, али и о дисциплини и ограничавању личних слобода (нпр спољна темепература мора бити далеко изнад 30 Целзијуса да би се прихватило скидање мушког сакоа...), тј. постоји ред - не може свако „да ради шта хоће“. Дрес код је нарочито присутан на местима где се долази у додир са станкама или пословним партнерима.
16.583

измене

Мени за навигацију