Сахат-кула — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Грачаница=>Грачаница (град)
Турци немају везе са Сахат-кулама
Ред 1: Ред 1:
'''Сахат-кула''' (такође ''сат-кула'') је [[архитектура|архитектонска]] карактеристика [[Европа|европских]] [[град]]ова који су били под влашћу или утицајем [[Османлијско царство|Османлијског царства]]. Сахат-куле су грађене искључиво у европском дијелу Османског царства, и то нарочито у [[Босна и Херцеговина|Босни и Херцеговини]]. Сахат-кула представља [[Турци|турску]] варијацију западноевропског облика градског [[звоник]]а. Сахат-куле су грађене углавном са великим сатом на једном или више лица (обично на све четри), како би већи број становника могао читати вријеме. ''Сахат'' је [[архаизам|архаични]] облик [[ријеч]]и ''[[сат]]''.
'''Сахат-кула''' (такође ''сат-кула'') је [[архитектура|архитектонска]] карактеристика [[Европа|европских]] [[град]]ова који су били под влашћу или утицајем [[Османлијско царство|Османлијског царства]]. Сахат-куле су грађене искључиво у европском дијелу Османског царства, и то нарочито у [[Босна и Херцеговина|Босни и Херцеговини]]. Сахат-кула представља Османлијску варијацију западноевропског облика градског [[звоник]]а. Сахат-куле су грађене углавном са великим сатом на једном или више лица (обично на све четри), како би већи број становника могао читати вријеме. ''Сахат'' је [[архаизам|архаични]] облик [[ријеч]]и ''[[сат]]''.


== Сахат-куле у Босни и Херцеговини ==
== Сахат-куле у Босни и Херцеговини ==

Верзија на датум 12. април 2006. у 02:21

Сахат-кула (такође сат-кула) је архитектонска карактеристика европских градова који су били под влашћу или утицајем Османлијског царства. Сахат-куле су грађене искључиво у европском дијелу Османског царства, и то нарочито у Босни и Херцеговини. Сахат-кула представља Османлијску варијацију западноевропског облика градског звоника. Сахат-куле су грађене углавном са великим сатом на једном или више лица (обично на све четри), како би већи број становника могао читати вријеме. Сахат је архаични облик ријечи сат.

Сахат-куле у Босни и Херцеговини

Сахат-куле у Босни и Херцеговини су углавном направљене за вријеме владавине Османлија, а прављене су због потреба обављања муслиманских вјерских обреда, пет дневних намаза, па су на куле постављени јавни сатови. Углавном су прављене недалеко од џамија и често су биле дио већег урбаног комплекса који је поред џамије такође често имао и маузолеје, хамаме, шадерване и занатске радње. Сахат-кула је представљала значајан архитектонски објекат у класичној османлијској организацији града на просторима Босне и Херцеговине који је означавао средиште економско развијене урбане средине. У периоду османлијске управе у Босни и Херцеговини изграђена је 21 сахат-кула:

Сахат-куле у Србији

Сахат-куле у Македонији

Други познати звоници

Спољашње повезнице