Ска — разлика између измена

Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Без промене величине ,  пре 10 година
м
Исправке Ц у Ћ, Ч у Ћ, Ц у Ч, Ћ у Ч.
м (Бот Додаје: yo:Ska)
м (Исправке Ц у Ћ, Ч у Ћ, Ц у Ч, Ћ у Ч.)
[[Јамајка]] је [[1962]]. године добила политичку независност и национално одушевљење је дало нови подстицај музичарима да створе нови национални звук. Ска је у почетку био прихваћен само у [[гето]]има, међутим ускоро почињу да га свирају и "''uptown''" бендови, међу којима је најпознатији ''Byron Lee and The Dragoniers''. Ли то овако објашњава : "Једног дана назвао ме је Едвард Сеага (тадашњи министар културе, касније и премијер Јамајке) и рекао да Јамајци као независној нацији треба сопствена музичка форма. Рекао ми је да покушам да развијем ска који се свирао у западном [[Кингстон|Кингстону]]. И тако смо ми почели да га свирамо. Било је коментара да смо претворили ска у комерцијалну музику, али да није било нас ска никада не би постао популаран."
 
Један од најзнацајнијихнајзначајнијих ска бендова свих времена су ''[[The Skatalites]]''. Основани су [[1963]]. године и кроз бенд је прошао велики број квалитетних музичара, међу којима су најпознатији Томи Меккук, [[Роланд Алфонсо]] ([[саксофон]]) и [[Дон Драмонд]] ([[тромбон]]). Бендови који се састоје од изразитих индивидуалаца и изванредних музичара обично не трају дуго. [[1964]]. године Драмонд, који је имао озбиљне психичке тегобе, убио је своју девојку, за шта је осуђен на робију где је убрзо и умро. Бенд је наставио да ради још неко време, али, иако њихов квалитет није опао ентузијазам сигурно јесте, тако да су се [[1965]]. распали. ''The Skatalites'' нису били заједно дуже од 18 месеци, али за собом су оставили велики број изванредних хитова и огроман утицај. Неке од њихових најпознатијих песама су "''Man In The Street''", "''Guns Of Navarone''", "''Pheonix City''", "''Addis Ababa''", "''Silver Dollar''".
 
Велики број раних ска песама су обраде традиционалних народних песама, као сто су "Penny Reel" и "Oil In My Lamp". Изгледа да је музика долазила лакше од текстова тако да доста ска песама има готово бесмислене речи. Ово је и разумљиво - основни циљ је био да уз музику може да се игра.

Мени за навигацију