Пређи на садржај

Риболов на пловак — разлика између измена

нема резимеа измене
(Нова страница: '''Риболов na plovak''' Многи греше сматрајући да је риболов на пловак, риболов за почетнике. [[Р...)
 
Нема описа измене
Лов грабљивице на пловак представља врло ефикасан метод, посебно у хладнијим јесењим данима. Можемо користити клизећи или фиксни пловак.
 
= Лов грабљивица фиксним пловком =
=Лов грабљивица фиксним пловком= углавном користимо за [[лов]] на мањим дубинама (до 3м). Користимо [[пловак]] одговарајуће носивости, у зависности колика нам је [[риба]] [[мамац]] (како га неби стално потапала) и [[систем]] монтирамо на два начина. Први начин је за терене са потпуно чистим [[дно|дном]], на којем нема бојазни да ће се [[мамац]] упетљати о неку подводну препреку. Поента система је презентовати [[мамац]] што ближе дну, како би испровоцирали [[грабљивица|грабљивицин]] напад. (На таквим теренима грабљивице се најчешће скривају у каквом улегнућу у дну). На основни најлон монтирамо 2 [[олово|олова]], на међусобној удаљенисти од око 10[[цм]], испод постављамо [[вирбла|вирблу]], и на њу качимо [[предвез]] са трокраком или једнокраком [[удица|удицом]] (ако ловите [[штука|штуку]] пожељно је користити [[салица|сајлицу]]). Уколико их имате користите [[рибе]] дна, што због лакшег распознавања од стране грабљивице, што да неби покушавала да излази на површину и тако мрсила [[најлон]]. Када ловимо на теренима са доста подводног крша, или јако затрављеним теренима, рибицу презентујемо у нешто вишим слојевима воде. На основни [[најлон]] монтирамо једно [[олово]], а на 20-ак цм изнад њега треба да је [[вирбла]] са предвезом на којем је [[удица]]. [[Дужина]] предваза треба да је нешто краћа него одстојање вирбле од олова, како би [[риба]] у сваком тренутку била изнад нивоа олова. Код нас се овим системима најчешће лови [[штука]], а дешавају се и ненамерни улови [[смуђ|смуђа]] или [[бандар|бандара]].
 
= Лов грабљивица клизећим пловком =
=Лов грабљивица клизећим пловком= углавном користимо на већим дибинама, најчешће преко 3м (тј. дубинама већим од дужине нашег штапа). На овај начин успешно се лове [[штука]] и [[смуђ]] на стајаћим и споротекућим водама. Начини монтирања система су слични као и код фикног пловка, а разлика је у томе што [[пловак]] није фикиран на основни [[најлон]], већ се слободно креће у интервалу који смо му одредили граничницима.
 
= Лов биљоједних врста =
=Лов биљоједних врста= риболовом на пловак веома је разноврстан. За почетак је најбоље да повежемо кретање пловка на површини са оним што се дешава испод ње. Када [[пловак]] почне да се издиже, и потом полеже, значи да је [[риба]] узела [[мамац]], и кренула ка површини, неутрализујуци тако терет олова. Када [[пловак]] тоне, [[риба]], са мамцем у [[уста|устима]], креће на доле, или пак у страну ...
[[Риболов]] биљоједних врста на пловак дели се на три врсте: риболов спуштањем, риболов чекањем, и риболов подизањем.
 
= Риболов спуштањем =
=Риболов спуштањем= најчешће се користи на местима са једноличним и чистим [[дно|дном]], попут шљунчаних клизишта, а још је применљив и на местима где се спајају два тока, и дно је у каскадама, или је препуно [[рупа]]. [[Систем]] се користи на текућим водама и монтира се тако да је [[удица]] на 30-ак цм од [[олово|олова]]. Најбоље је ставити пар ситнијих оловаца како би се тежина равномерније распоредила и тоњење мамца уцинило што природнијим. [[Дубина]] треба да је подешена тако да [[мамац]] једва додирује [[дно]], на најплићи местима. Пожељно је у већи мрежасти [[џак]] ставити циглу као отежање, затим напунити неком храном, попут [[хлеб|хлеба]] и куваног [[кромпир|кромпира]], и спустити на жељено место пецања, а [[пловак]] пустати да га [[вода]] носи покрај њега.
 
= Риболов чекањем =
=Риболов чекањем= користи се углавном на стајаћим и споротекућим водама. Као што и име каже њиме не тражимо рибу већ је чекамо на одређеном месту, уз пожељно храњење места. Практичан је за места са доста подводних препрека и веома затрављена места, на којима презентујемо [[мамац]] у близини тих заклона и покушавамо [[риба|рибу]] да извучемо до тога места. [[Мамац]] стоји непомично на дну и
налази се на 30-ак цм од олова. Разлог за то је да [[риба]] при узимању мамца не примети отпор олова и да га добро покупи пре него осети отпор. Обично видимо снажне ударце, у виду ношења пловка у страну или подвлачења. Олова је најбоље распоредити на мањем растојању по неколико комада, како би правилно расподелили [[тежина|тежину]].
 
= Риболов подизањем =
=Риболов подизањем= веома је сличан риболову чекањем, и такође се примењује на споротекућим водама и на [[стајаћице|стајаћицама]]. Основна разлика је у постављању [[удица|удице]], која на овом систему иде на свега 5 до 7.5 цм од олова, тако да потез региструјемо и при најмањем контакту [[риба|рибе]] са удицом. [[Риба]] моментално преузима тежину олова, тако да се [[пловак]] издиже и полако полеже, што је тренутак за контру. Најбоље је монтирати једно веће [[олово]], али се такође може употребити низ ситнијих, уколико учинимо то, пожељно је да су густо збијена како би брже пренела оптерећење на рибу. Овај систем се најчешце корисит у лову [[лињак|лињака]] и [[шаран|шарана]], а одличан је и у ноћном риболову, са светлећим пловцима (много је уочљивије кретање него код "чекања").
 
У риболову пловком постоје разне варијанте и [[подсистеми]], а такође је добро придржавати се и неких практичних савета: раздаљина удице од најдоњег олова мора бити мања него раздаљина најгорњег олова од пловка (како неби било мршења приликом забачаја), уколико пецамо близу обале олова треба да су гушће збијена него уколико пецамо на већим раздаљинама, и наравно, [[примама]] је често одлучујући фактор при пецању на [[пловак]] ...
99

измена