Митилена — разлика између измена

Координате: 39° 06′ С; 26° 33′ И / 39.1° С; 26.55° И / 39.1; 26.55
С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Бот Мења: sk:Mytilini
м Бот Мења: cs:Mytiléna
Ред 75: Ред 75:
[[bg:Митилини]]
[[bg:Митилини]]
[[ca:Mitilene]]
[[ca:Mitilene]]
[[cs:Mytilény]]
[[cs:Mytiléna]]
[[de:Mytilini]]
[[de:Mytilini]]
[[el:Μυτιλήνη]]
[[el:Μυτιλήνη]]

Верзија на датум 30. јун 2010. у 23:57

Митилена, Митилини
Μυτιλήνη
Поглед на град Митилену
Административни подаци
Држава Грчка
ПериферијаСеверни Егеј
Становништво
Становништво
 — 200136.196
 — густина336,71 ст./km2
Географске карактеристике
Координате39° 06′ С; 26° 33′ И / 39.1° С; 26.55° И / 39.1; 26.55
Временска зонаUTC+2 (EET), лети UTC+3 (EEST)
Апс. висина8 m
Површина107,5 km2
Митилена, Митилини на карти Грчке
Митилена, Митилини
Митилена, Митилини
Митилена, Митилини на карти Грчке
Поштански број811 00
Регистарска ознакаMY


Митилена или Митилини (гр:Μυτιλήνη, ен:Mytilene) је управно средиште и највећи град грчке префектуре Лезбос и периферије Северни Егеј, као истоименог острва Лезбос.


Природни услови

Јужни део града
Старе виле као наслеђе богате прошлости града

Митилена се налази у крајње источном делу грчке државе. Град је смештен у источном делу острва Лезбос, у природној луци - омањем заливу, на свега 20ак километара од егејске обале Турске. Северно до града налази се брдовитији део острва, док се на југу налази мање брдовити и плодан део.

Клима у Митилени је средоземна, са жарким и дугим летима и благим и кишовитим зимама.


Историја

Град Митилена је веома старо насеље, а први назнаци насељавања на њеоговом подручју вежу се за рану антику. У доба антике област Митилене и Лезбоса је била део подручја старе Грчке. Лезбос је био један од дванаест полиса тзв. "Јонске лиге" у 7. веку п. н. е. Владавина Римљана започела је у 2. веку п. н. е. и острво је било у саставу Провинције Азије.


Средњи век обележен је дугим византијским раздобљем од 6 векова битисања на острву. То је било време мира и благостања на острву. 1204. године после пада Цариграда од стране Крсташа Митилена је привремено била под њима до 1225. године. Те године оно се припаја обновљеној Византији, али под јаким утицајем Ђенове, која постепено, током целог 14. века, преузима власт над острвом и тиме спречава најезду Турака. Ово раздобље трајало је до 1460. г. када отоманско царство заузима Митилену и острво. Турци острву дају име "Мидили", из ког је изведено име данашњег града.


1822. г. на острву се јављају одјеци Грчког Устанка, подигнутом у западним деловима Грчке, али будући да је на острву живело знатан број муслимана, веће акције се нису могле предузети. Ово подручје поново постало део савремене Грчке тек 1913. г. После Грчко-турског рата 1923. г. на острву се населило много грчких избеглица из оближње Мале Азије, а острвски Турци су исељени у матицу.

Други светски рат и Грађански рат у Грчкој су тешко погодили ову област и град Митилену. Префектура је протеклих деценија била осавремењена, али то није спречило исељавање становништва из њеног већег дела, поготово из планинског подручја на северу и западу. Развој туризма спречио је одлив становништва и допринео афиримацији живота на острву. Град је током овог раздобља био поштеђен многих проблема везаних за префетуру, тј. њен сеоски део.

Становништво

Митилена данас има око 25.000 становника у граду (1/4 острвског становништва) и још око 10.000 у ближој околини. Становништво су углавном етнички Грци. Током последњих пописа број становника се кретао следећим начином:

  • 1981. године, град 24.991 ст., општина -
  • 1991. године, град 23.971 ст., општина 33.157 ст.
  • 2001. године, град 27.247 ст., општина -

Привреда

Митилена је најважније привредно средиште острва. То је и важан туристички и управни центар у овом делу Грчке, као и дистрибутивни центар за пољопривреду околних села.

Град је и велика лука. Поред тога, град поседује и међународни аеродром, уадљен пар километара јужно од града и упослен највише лети током главне туристичке сезоне.

Види још

Спољашње везе

Шаблон:Портал Грчка