Продужеци (фудбал) — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Бот Додаје: gl:Prórroga
м Grammar: 5;
Ред 1: Ред 1:
'''Продужетци''' у [[фудбал]]у значе додатно време за играње утакмице, ако је резултат нерешен после 90 минута игре. [[Енглески језик|енглеска]] скраћеница у сажетим приказивањима резултата утакмице је „ЕТ“ или „АЕТ“, што је скраћеница од енглеске речи „''aggregated extra time''“ (''сажето додатно вријеме''). У [[Српски језик|српском]] језику се најчешће користи скраћеница „ПР“.
'''Продужеци''' у [[фудбал]]у значе додатно време за играње утакмице, ако је резултат нерешен после 90 минута игре. [[Енглески језик|енглеска]] скраћеница у сажетим приказивањима резултата утакмице је „ЕТ“ или „АЕТ“, што је скраћеница од енглеске речи „''aggregated extra time''“ (''сажето додатно вријеме''). У [[Српски језик|српском]] језику се најчешће користи скраћеница „ПР“.


У већини [[спорт]]ова, продужеци се играју ако је потребно имати победника, например у „нокаут“ делу такмичења (елиминационој фази), где само једна екипа може ићи даље, за разлику од такмичења по групама. У [[САД]]-у неријешене утакмице нису омиљене, па се тамо користе продужетци у свакој утакмици.
У већини [[спорт]]ова, продужеци се играју ако је потребно имати победника, на пример у „нокаут“ делу такмичења (елиминационој фази), где само једна екипа може ићи даље, за разлику од такмичења по групама. У [[САД]]-у неријешене утакмице нису омиљене, па се тамо користе продужеци у свакој утакмици.


У професионалном фудбалу се продужеци играју 30 минута, подељени у два полувремена по 15 минута. Нека такмичења не користе продужетке, например [[КОНМЕБОЛ]] није никад у својој историји користио продужетке ни у једном свом такмичењу (осим у [[Куп Либертадорес|Купу Либертадорес]], где се продужеци користе само у финалу). По правилу, ако су и продужетци завршили нерешеним резултатом, приступа се извођењу[[једанаестерци|једанаестераца]], слободних удараца са 11 метара.
У професионалном фудбалу се продужеци играју 30 минута, подељени у два полувремена по 15 минута. Нека такмичења не користе продужетке, на пример [[КОНМЕБОЛ]] није никад у својој историји користио продужетке ни у једном свом такмичењу (осим у [[Куп Либертадорес|Купу Либертадорес]], где се продужеци користе само у финалу). По правилу, ако су и продужеци завршили нерешеним резултатом, приступа се извођењу[[једанаестерци|једанаестераца]], слободних удараца са 11 метара.


Продужетке не треба мешати са ''судијском надокнадом времена'', надокнадом времена коју одреди [[Фудбалски судија|судија утакмице]], која служи како би се надокнадило време које се изгубило у утакмици због ([[Прекршај (фудбал)|повреде]], [[Замена (ногомет)|замене играча]], задржавање времена).
Продужетке не треба мешати са ''судијском надокнадом времена'', надокнадом времена коју одреди [[Фудбалски судија|судија утакмице]], која служи како би се надокнадило време које се изгубило у утакмици због ([[Прекршај (фудбал)|повреде]], [[Замена (ногомет)|замене играча]], задржавање времена).

Верзија на датум 5. јул 2010. у 19:36

Продужеци у фудбалу значе додатно време за играње утакмице, ако је резултат нерешен после 90 минута игре. енглеска скраћеница у сажетим приказивањима резултата утакмице је „ЕТ“ или „АЕТ“, што је скраћеница од енглеске речи „aggregated extra time“ (сажето додатно вријеме). У српском језику се најчешће користи скраћеница „ПР“.

У већини спортова, продужеци се играју ако је потребно имати победника, на пример у „нокаут“ делу такмичења (елиминационој фази), где само једна екипа може ићи даље, за разлику од такмичења по групама. У САД-у неријешене утакмице нису омиљене, па се тамо користе продужеци у свакој утакмици.

У професионалном фудбалу се продужеци играју 30 минута, подељени у два полувремена по 15 минута. Нека такмичења не користе продужетке, на пример КОНМЕБОЛ није никад у својој историји користио продужетке ни у једном свом такмичењу (осим у Купу Либертадорес, где се продужеци користе само у финалу). По правилу, ако су и продужеци завршили нерешеним резултатом, приступа се извођењуједанаестераца, слободних удараца са 11 метара.

Продужетке не треба мешати са судијском надокнадом времена, надокнадом времена коју одреди судија утакмице, која служи како би се надокнадило време које се изгубило у утакмици због (повреде, замене играча, задржавање времена).

Види још