Jump to content

Топлотни удар — разлика између измена

280 бајтова додато ,  пре 10 година
нема резимеа измене
м
| ICD9 = {{ICD9|992.0}}
}}
'''Топлотни удар''' је једна од најтежих компликација термичког стреса.
'''Топлотни удар''' је једна од најтежих компликација термичког стреса. До овог стања долази у условима повишене спољне [[температура|температуре]] и високог процента релативне влажности [[ваздух]]а, као и код прегрејаности и дуготрајног мишићног рада. Услед интензивног излагања организма топлоти долази до отказивања терморегулаторних механизама, и у таквим случајевима телесна [[температура]] може нагло порасти и у размаку 10-15 [[минут]]а достићи и преко 41-{°C}-. То је праћено неуролошком и општом телесном дисфункцијом. Претерана топлота денатурише [[протеин]]е, дестабилизује фосфолипиде и [[липопротеин]]е, што доводи до колапса [[кардиоваскуларни систем|кардиоваскуларног система]], отказивања мишића и органа, конвулзија, коме и у најтежем случају до [[смрт]]и.
 
== Услови / Узроци ==
Топлотни удар се може појавити изненада, без претходних симптома исцрпљености врућином. Симптоми топлотног удара су: висока телесна [[температура]] (изнад 40-{°C}-), сува и врућа [[кожа]], отежано [[дисање]], тахикардија (160-180 откуцаја [[срце|срца]] у [[минут]]и), низак крвни притисак, вртоглавица, главобоља, умор, мучнина и повраћање, грчеви, несигуран ход, губитак свести, [[крв]] у урину или столици, одсуство знојења и сл.
До овог стања долази у условима:
*повишене спољне [[температура|температуре]] и
*високог процента релативне влажности [[ваздух]]а, као и код
*прегрејаности и дуготрајног мишићног рада.
 
'''Топлотни удар''' је једна од најтежих компликација термичког стреса. До овог стања долази у условима повишене спољне [[температура|температуре]] и високог процента релативне влажности [[ваздух]]а, као и код прегрејаности и дуготрајног мишићног рада. Услед интензивног излагања организма топлоти долази до отказивања терморегулаторних механизама, и у таквим случајевима телесна [[температура]] може нагло порасти и у размаку 10-15 [[минут]]а достићи и преко 41-{°C}-. То је праћено неуролошком и општом телесном дисфункцијом. Претерана топлота денатурише [[протеин]]е, дестабилизује фосфолипиде и [[липопротеин]]е, што доводи до: колапса [[кардиоваскуларни систем|кардиоваскуларног система]], отказивања мишића и органа, конвулзија, коме и у најтежем случају до [[смрт]]и.
Постоје две форме топлотног удара: ''извршни'' и ''класични''. Извршни се чешће јавља код млађих особа, које се дужи временски период излажу физичким активностима при високим [[температура]]ма [[ваздух]]а. То је и један од најчешћих узрока [[смрт]]и младих спортиста. Класични топлотни удар се јавља код старијих особа (поготово хроничних болесника) и деце. Обично се јавља [[лето|лети]], услед наглог пораста [[температура|температуре]], јер је овим особама потребно више времена да се аклиматизују.
*[[колапс]]а [[кардиоваскуларни систем|кардиоваскуларног система]],
*отказивања мишића и органа,
*[[конвулзија]],
*[[кома|коме]] и
*у најтежем случају до [[смрт]]и.
 
Топлотни удар се може појавити изненада, без претходних симптома исцрпљености врућином.
Лечење се састоји у што бржем снижавању телесне [[температура|температуре]] (уклањање сувишне одеће, дислоцирање оболелог у хлад или расхлађене просторије, квашење [[кожа|коже]], излагање тела ваздушној струји, унос течности итд). Потребно је и хитно пружање лекарске помоћи, јер ово стање може узроковати трајни инвалидитет или [[смрт]].
 
== Симптоми ==
Симптоми топлотног удара су:
*висока телесна [[температура]] (изнад 40-{°C}-),
*сува и врућа [[кожа]], отежано [[дисање]],
*[[тахикардија]] (160-180 откуцаја [[срце|срца]] у [[минут]]и),
*низак [[крвни притисак]],
*[[вртоглавица]],
*[[главобоља]],
*умор,
*мучнина и повраћање,
*грчеви,
*несигуран ход,
*губитак свести,
*[[крв]] у [[урин]]у или столици,
*одсуство знојења и сл.
 
== Форме топлотног удара ==
Постоје две форме топлотног удара: ''извршни'' и ''класични''.
*Извршни се чешће јавља код млађих особа, које се дужи временски период излажу физичким активностима при високим [[температура]]ма [[ваздух]]а. То је и један од најчешћих узрока [[смрт]]и младих спортиста.
Постоје две форме топлотног удара: ''извршни'' и ''класични''. Извршни се чешће јавља код млађих особа, које се дужи временски период излажу физичким активностима при високим [[температура]]ма [[ваздух]]а. То је и један од најчешћих узрока [[смрт]]и младих спортиста. *Класични топлотни удар се јавља код старијих особа (поготово хроничних болесника) и деце. Обично се јавља [[лето|лети]], услед наглог пораста [[температура|температуре]], јер је овим особама потребно више времена да се аклиматизују.
 
== Лечење ==
Лечење се састоји у:
Лечење се састоји у *што бржем снижавању телесне [[температура|температуре]] (уклањање сувишне одеће, дислоцирање оболелог у хлад или расхлађене просторије, квашење [[кожа|коже]], излагање тела ваздушној струји, унос течности итд). Потребно је и хитно пружање лекарске помоћи, јер ово стање може узроковати трајни инвалидитет или [[смрт]].
*излагање тела ваздушној струји,
*унос течности итд).
Потребно је и '''хитно пружање лекарске помоћи''', јер ово стање може узроковати трајни инвалидитет или [[смрт]].
 
== Сличност са сунчаницом ==
Топлотни удар је врло сличан [[сунчаница (поремећај)|сунчаници]], с том разликом да не мора настати као последица директног излагања [[сунце|сунцу]]. Као основни вид превенције се препоручује избор одеће примерен климатским условима, редовна рехидратација, расхлађивање итд.
 
16.592

измене