Пређи на садржај

Вјесник — разлика између измена

м
ИКИ преводилац: Исправљам неисправне облике у ијекавским чланцима.
м (ИКИ преводилац: Исправљам неисправне облике у ијекавским чланцима.)
'''Вјесник''' је политички дневни лист који излази у [[Загреб]]у. Једна је од значајних издавачких кућа у [[Хрватска|Хрватској]], која издаје низ других издања, а у време [[СФРЈ|Социјалистичке Федеративне Републике Југославије]] имао је посебно велик значај.
 
Први број изашао је [[24. јун]]а [[1940]]. године, а лист се звао "'''Политички вијесниквјесник'''". Заправо, приликом штампе је начињена правописна грешка, па је стајало погрешно "вијесниквјесник" уместо "вјесник". Лист је покренуо, тада илегални, [[Централни комитет]] [[Комунистичка партија Хрватске|Комунистичке партије Хрватске]]. Почетком [[1941]]. године лист добија назив "'''Вјесник радног народа'''".
 
Почетком [[Други светски рат|Другог светског рата]] излазио је као месечник, тада назван "'''Вјесник Хрватског јединственог народно-ослободилачког фронта'''", преселивши се у јесен [[1941]]. године на ослобођену територију [[Кордун]]а, а [[1942]]. године у засеок Томићи крај [[Дрежница|Дрежнице]]. У заглављу листа је од [[1941]]. године стојала парола "''Смрт фашизму - слобода народу!''" која је касније прихватио читави [[Народноослободилачки покрет]]. Од [[1943]]. године лист се штампао на [[Капела|Капели]], поновно као недељник. Редакција се, сходно току рата, наставила селити, а у јануару [[1945]]. године стиже у [[Сплит]].
1.140

измена