Захи Хавас — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
мНема описа измене
Ред 37: Ред 37:
{{DEFAULTSORT:Хавас, Захи}}
{{DEFAULTSORT:Хавас, Захи}}


[[Категорија:Археолози]]
[[Категорија:Египатски археолози]]
[[Категорија:Египћани]]
[[Категорија:Египтологија]]
[[Категорија:Египтологија]]
[[Категорија:Рођени 1947.]]
[[Категорија:Рођени 1947.]]

Верзија на датум 20. септембар 2010. у 07:35

Захи Хавас
Захи Хавас даје аутограме (авг. 2003)
Датум рођења(1947-05-28)28. мај 1947.(76 год.)
Место рођењаДамијета
 Египат
Веб-сајтwww.drhawass.com

Др Захи Хавас (арап. زاهى حواس; рођен у Дамијети, Египат, 28. маја 1947.) је археолог, египтолог и генерални секретар Високог савета за старине Египта. Био директор платоа Гизе, а такође је истраживао археолошка налазишта у делти Нила, Либијској пустињи и у Горњем и Доњем Египту. Последњих неколико година је привукао светску медијску пажњу честим појављивањима у телевизијским документарним емисијама посвећеним старој египатској цивилизацији.

Хавас предводи покрет за повратак најпознатијих предмета Старог Египта, као што је камен из Розете, у Египат из колекција широм света где се тренутно налазе. Његови покушаји су за сада ограничени на споредне предмете и мање музеје, док се кључни предмети и даље налазе изван граница Египта.

Хавас је противник теорије о античким астронаутима и сличних идеја о претходним цивилизацијама. У његовим емисијама на Дискавери и Хистори каналу он објашњава да су Египћани саградили египатске пирамиде, доказује да су их зидали слободни људи, а не робови и нуди доказе који руше многе заблуде од којих је већина настала од енглеских египтолога са краја 19. и почетка 20. века.

Тренутно је ангажован на отварању музеја Имхотепа.

Познате изјаве

  • Верујем да је до сада пронађено свега 30 одсто египатских споменика, а да 70 одсто још увек лежи закопано испод земље. Никад не знате какве тајне песак скрива.
  • Када откријете мумије, злато - то је добро за јавност. Међутим, то није никакав допринос историји. Откривајући гробнице градитеља пирамида ми реконструишемо историју.

Најпознатија његова изјава је дата у Каиру када је као генерални секретар Високог савета изјавио:

  • Ако Британија жели бити запамћена, ако жели обновити свој углед, треба добровољно да врати камен (из Розете), јер је то икона египатског идентитета

Референце

Спољашње везе