Дијастереоизомер — разлика између измена

Пређи на навигацију Пређи на претрагу
нема резимеа измене
м (Бот Додаје: ca:Diastereòmer)
'''Диастереоизомери''' (или '''диастереомери''') су [[стереоизомер]]и који се не односе као предмет и лик у огледалу, тачније, то су сви стереоизомери који нису [[енантиомер]]и. Иако су [[Геометријска изомерија|геометријска]] и [[конформациона изомерија]] врсте диастереоизомерије, појам диастереоизомера се најчешће односи на једињења са два или више [[стереоцентар]]а. Диастереоизомери се међусобно разликују по физичким (за разлику од енантиомера) и по хемијским особинама. Разлику у реактивности испољавају и према [[Хиралност|хиралним]] и према ахиралним реагенсима.
 
Једноставније постављено, да би два једињења била у диастереоизомерном односу потребно је да се разликују по конфигурацији на бар једном стереоцентру, уз услов да је у једињењу присутно више од једног стереоцентра (у присуству само једног, два облика ће бити енантиомери). Диастереоизомерија је посебно заступљена код једињења са већим број хиралних атома, као што су то [[угљенихидратиугљени хидрати]], код којих је највећи број стереоизомера у диастереоизомерним односима. [[Епимер]]и и [[аномер]]и су заправо специфични диастереоизомери.
 
У доле датом примеру, приказана су четири теоретски могућа стереоизомера [[Винска киселина|винске киселине]]. Међутим, како је у горња два облика присутна [[раван симетрије]], они заправо чине један, оптички неактиван [[Мезо једињење|-{''mezo''}--облик]], који се са доња два облика односи као према диастереоизомерима, услед различите конфигурације на другом, односно трећем угљениковом атому, редом. Доња два облика се међусобно односе као предмет и лик у огледалу, што их чини енантиомерима.

Мени за навигацију