Патрицији — разлика између измена

Пређи на навигацију Пређи на претрагу
м
Разне исправке
м (Бот Додаје: io:Patrico)
м (Разне исправке)
== Доба републике ==
 
У рано доба Римске републике, патрицији су чинили наследни владајући сталеж у држави. Патрицији су тврдили да њихове породице воде порекло од првобитних становника Рима пре владавине [[Римско краљевство|краља]] [[Анко Марције|Анка Марција]], као и од првих чланова римског сената. Према [[аналисти]]чкој традицији, плебејцима није била доступна ниједна државна служба ([[магистратура]]). Статус патриција био је наследан, а између припадника две групе није био дозвољен брак (до 445. стп. н. е.), као што није било дозвољено ни склапање било каквих послова.
 
Према овој традиционалној теорији, патрицији су, током периода познатог под називом "[[Борба патриција и плебејаца|борба сталежа]]", били приморани да постепено поделе власт с плебејцима. Године 494. стп. н. е. установљена је дужност [[Трибун|народних трибуна]] који су имали овлашћења да бране интересе плебејаца. До двадесетих година 4. века стп. н. е. све магистратуре постале су доступне плебејцима, а разлике између два сталежа почеле су бледети. Осим тога, с обзиром на наследни карактер патрицијског статуса, нису осниване нове патрицијске породице, што је водило смањивању броја патриција.
 
У доба позне републике богате патрицијске породице већ су биле део нове владајуће римске елите – [[нобилитет]]а, а статус патриција није собом носио никакве привилегије, осим можда мало већег степена друштвеног угледа. То је постало сасвим очигледно 59. године стп. н. е. када је патрициј [[Публије Клодије Пулхер]] био усвојен од стране једног плебејца (при том годину дана млађег од њега) јер је желео да се кандидује за народног трибуна. Један од ретких службених положаја који је остао доступан искљчиво патрицијима био био је положај ''[[Rex sacrorum]]'' (= отприлике "краљ религије"), што је теоретски била највиша свештеничка дужност, али је у пракси била потчињена врховном свештенику ''([[pontifex maximus]])''.
 
== Доба царства ==
1.572.075

измена

Мени за навигацију