Борис Крајгер — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
Ред 49: Ред 49:
Крајем јануара [[1953]]. године постао је члан Извршног већа [[Социјалистичка Република Словенија|НР Словеније]], а [[15. децембра]] [[1953]]. је постао његов председник; био је члан [[Савезно извршно веће|Савезног извршног већа]] и члан његовог Одбора за перспективни друштвени план. Од јуна [[1962]]. је био и члан Координационог одбора СИВ-а. Године [[1962]]. је постао председник Одбора СИВ-а за општа привредна питања, а [[25. јун]]а је изабран за потпредседника СИВ-а и председника Одбора СИВ-а за привреду.
Крајем јануара [[1953]]. године постао је члан Извршног већа [[Социјалистичка Република Словенија|НР Словеније]], а [[15. децембра]] [[1953]]. је постао његов председник; био је члан [[Савезно извршно веће|Савезног извршног већа]] и члан његовог Одбора за перспективни друштвени план. Од јуна [[1962]]. је био и члан Координационог одбора СИВ-а. Године [[1962]]. је постао председник Одбора СИВ-а за општа привредна питања, а [[25. јун]]а је изабран за потпредседника СИВ-а и председника Одбора СИВ-а за привреду.


Више пута је биран за републичког и савезног посланика. До одласка у [[Београд]], [[1962]]. године, био је члан Извршног комитета [[Централни комитет|ЦК]] [[Савез комуниста Словеније|СК Словеније]], члан председништва [[ССРН]] Словеније и Главног одбора [[СУБНОР]]-а Словеније. Од [[1960]]. био је члан Савезног одбора ССРН Југославије, и од [[1958]]. члан Извршног комитета [[ЦК СКЈ]]. Имао је чин [[генерал-потпуковник]]a [[ЈНА]] у резерви.
Више пута је биран за републичког и савезног посланика. До одласка у [[Београд]], [[1962]]. године, био је члан Извршног комитета [[Централни комитет|Централног комитета]] [[Савез комуниста Словеније|Савеза комуниста Словеније]], члан Председништва ССРН Словеније и Главног одбора [[СУБНОР|СУБНОР-а Словеније]]. Од [[1960]]. био је члан Савезног одбора [[Социјалистички савез радног народа Југославије|ССРН Југославије]], и од [[1958]]. члан Извршног комитета [[Централни комитет Савеза комуниста Југославије|ЦК СКЈ]]. Имао је чин резервног [[генерал-потпуковник]]a [[Југословенска народна армија|ЈНА]].


Погинуо је у [[Саобраћајна незгода|саобраћајној незгоди]], [[4. јануар]]а [[1967]]. године у близини [[Сремска Митровица|Сремске Митровице]].
Погинуо је у [[Саобраћајна незгода|саобраћајној незгоди]], [[4. јануар]]а [[1967]]. године у близини [[Сремска Митровица|Сремске Митровице]].
Ред 57: Ред 57:
== Литература ==
== Литература ==
{{Портал НОБ}}
{{Портал НОБ}}
*'''[[Војна енциклопедија]]''' (књига четврта), Београд 1972. година
*'''[[Народни хероји Југославије (књига)|Народни хероји Југославије]]'''. „Младост“, Београд 1975. година.
*'''[[Народни хероји Југославије (књига)|Народни хероји Југославије]]'''. „Младост“, Београд 1975. година.



Верзија на датум 8. октобар 2010. у 21:35

борис крајгер
Датотека:Boris Krajger.jpg
Лични подаци
Професијадруштвено-политички радник
Деловање
Члан КПЈ одмаја 1934.
Учешће у ратовимаНародноослободилачка борба
СлужбаНОВ и ПО Југославије
Чингенерал-потпуковник у резерви
Херој
Народни херој од5. септембра 1953.

Одликовања
Орден народног хероја Орден народног ослобођења Орден партизанске звезде
Орден за храброст Партизанска споменица 1941.

Борис Крајгер (19141967), учесник Народноослободилачке борбе, друштвено-политички радник СФРЈ и СР Словеније и народни херој Југославије. У периоду од децембра 1953. до јуна 1962. године обављао је функцију председника Извршног већа Народне Репунлике Словеније

Биографија

Рођен је 14. фебруара 1914. у селу Градишћу, код Марибора. Његов отац Алојз је био окружни лекар и писац, а по политичком уверењу социјалист. После Првог светског рата, породица се преселила у Љубљану, где је отац постао управник болнице. Као гимназијалац, Борис, је најпре био активан спортиста, а затим се ангажовао и у политичким збивањима.

У првим данима Шестојануарске диктатуре, 1929. године, Борис и његова браћа су били под утицајем професора пољанске гимназије: Францета Коблара, Ловра Сушника и Јуша Козака, и постали симпатизери илегалне Комунистичке партије Југославије. Полицијски прогони нешто старијих школских другова, Тонета Томшича и Бориса Зихерла, а нарочито хапшење Макс Стермецког, су Бориса Крајгера га још више привукли комунистима.

Године 1932. је почео да студира Грађевинску технику на Љубљанском универзитету. Тада је ступио у левичарски клуб „Триглав" и укључио се у револуционарни студентски покрет. Учествовао је у великим демонстрацијама против диктатуре и проучавао марксистичку литературу. После првог хапшења, Борис Кидрич га је, маја 1934. године, примио у чланство Комунистичке партије Југославије. Одмах по пријему у Партију почео је да ради у техници Покрајинског комитета КПЈ за Словенију.

Новембра 1934. године је, због политичке делатности, ухапшен и осуђен на две и по године робије, коју је издржао у Сремској Митровици. Кад се, 9. маја 1937. године, вратио у Љубљану, наставио је студије и револуционарни рад. Радио је као техничар у разним грађевинским предузећима, да би се издржавао. Као комунист је деловао у Словенском клубу „Бранибору", стручним организацијама и у „Црвеној помоћи“.

У периоду од 1937. до 1940. године био је секретар Омладинске комисије при Централном комитету Комунистичке партије Словеније, која је, крајем 1938. године прерасла у Покрајински комитет СКОЈ-а за Словенију. Био је и члан Омладинске комисије при Централном комитету КП Југославије, која је, средином 1938. године, прерасла у Централни комитет Савеза комунистичке омладине Југославије. Организовао је омладину и међу њом развијао антифашизам.

У периоду од 1938. до 1940. године је био члан Окружног комитета КПС за Љубљану. Фебруара 1939. године је избегао хапшење и логор у Билећи, па се, као илегалац, посветио партијском раду. На Трећој конференцији КП Словеније, 29. јуна 1940. године, изабран је у Централни комитет КП Словеније, где је одговарао за рад с омладином и за агитпроп.

Ухапшен је 27. марта 1941. године у Јасеницама, али је из затвора пуштен приликом напада Сила осовина на Краљевину Југославију, 6. априла 1941. године. После окупације, остао је илегално у окупираној Љубљани и био секретар Окружног комитета КПС и Окружног одбора Освободилне фронте. После хапшења Антона Тонета Томшића, децембра 1941. године, Борис Крајгер је преузео и послове организационог секретара ЦК КП Словеније.

Кад је окупатор, крајем фебруара 1942. године, оградио Љубљану жицом, Централни комитет КП Словеније и Извршни одбор Освободилне фронте су ван жичане ограде установили своја повереништва на челу с Борисом Крајгером, и преко њега одржавали везе и усмеравали делатност Народноослободилачких организација и партизанских јединица у Словенији. Маја 1942. године Борис Крајгер је кооптиран у Политбиро ЦК КПС.

Убрзо потом Италијани су га, у рацији у Љубљани, ухапсили и интернирали у логор Гонарс. Тамо је с осталим логорашима ископао ров и кроз њега, 31. августа 1942. године, побегао са седам другова у горичка брда, и укључио се у акције Окружног комитета КПС за Словеначко приморје. Средином новембра је дошао у седиште ЦК КПС у Полхограјске Доломите, и поново деловао у Политбироу. После повратка руководства НОП-а на Кочевски рог, постао је, 20. маја 1943. године, вршилац дужности политичког комесара Главног штаба НОВ и ПО Словеније, а 14. јула је именован за политичког комесара.

Октобра 1943. године, постао је члан Пленума Освободилне фронте, СНОО-а и АВНОЈ-а, а 23. септембра 1944. члан Извршног одбора ОФ-а. Од октобра 1944. до почетка марта 1945. године деловао је и у Политбироу ЦК КПС и дошао у Штајерску кад је тамо почела немачка офанзива против ослобођене територије у Горњој Савињској долини. Почетком марта 1945. године, кад је ослобођење Словеначког приморја постало најважнији задатак, ЦК КПС га је послао за политичког секретара Обласног комитета КПС и секретара Покрајинског одбора ОФ-а за Словеначко приморје.

Учествовао је у продору јединица Деветог словеначког корпуса према Трсту. У време борбе за словеначку националну границу, био је секретар Централног комитета КП Јулијске крајине све до до 17. јуна 1946. године, кад је постао министар унутрашњих послова у Влади Народне Републике Словеније. Године 1948, на Петом конгресу КПЈ, изабран је за члана ЦК КПЈ.

Крајем јануара 1953. године постао је члан Извршног већа НР Словеније, а 15. децембра 1953. је постао његов председник; био је члан Савезног извршног већа и члан његовог Одбора за перспективни друштвени план. Од јуна 1962. је био и члан Координационог одбора СИВ-а. Године 1962. је постао председник Одбора СИВ-а за општа привредна питања, а 25. јуна је изабран за потпредседника СИВ-а и председника Одбора СИВ-а за привреду.

Више пута је биран за републичког и савезног посланика. До одласка у Београд, 1962. године, био је члан Извршног комитета Централног комитета Савеза комуниста Словеније, члан Председништва ССРН Словеније и Главног одбора СУБНОР-а Словеније. Од 1960. био је члан Савезног одбора ССРН Југославије, и од 1958. члан Извршног комитета ЦК СКЈ. Имао је чин резервног генерал-потпуковникa ЈНА.

Погинуо је у саобраћајној незгоди, 4. јануара 1967. године у близини Сремске Митровице.

Носилац је Партизанске споменице 1941. и других високих југословенских одликовања, међу којима су: Ордена народног ослобођења и Ордена партизанске звезде са златним венцем. Орденом народног хероја одликован је 5. септембра 1953. године.

Литература