Пређи на садржај

Гро Харлем Брунтланд — разлика између измена

м
нема резимеа измене
мНема описа измене
Рођена у Беруму и образована за лекара на универзитету у [[Осло|Ослу]] (1963), магистрирала је у области јавног здравља на [[Харвард универзитет]]у 1965. Била је норвешки министар за екологију 1976-79, и постала је први норвешки премијер (фебруар-октобар 1981). Њен кабинет био је међународно познат по томе што је имао 8 жена министара, од укупно 18 министара.
 
Брунтландова је била на челу Светске комисије за животну средину и развој (-{World Commission on Environment and Development - WCED}-), која се често наводи и као Брунтланд комисија. Комисија је развила врло утицајни политички концепт "одрживог„одрживог развоја"развоја“, и подстакла широке јавне расправе, а резултарезултат је био извештај "Наша заједничка будућност", објављен априла 1987. Комисија је покренула Светски самит комисије за екологију и развој (-{UNCED}-), под вођством Мориса Стронга који је био значајан члан Брунтланд-комисије.
 
Брунтланд је постала норвешки премијер у два узастопна наврата: [[9. мај]] [[1986]] - [[16. октобар]] 1989, и 3. новембар 1990 - 25. октобар 1996, када ју је наследио Торбјорн Јагланд. Дала је оставку на место лидера Лабуристичке партије 1992.
 
Др. Гро Харлем Брунтланд је изабрана за генералног директора Светске здравствене организације маја 1998. На овој позицији, Брунтланд је установила далекосежни приступ јавном здрављу, установљавајући [http://www.cmhealth.org Комисију за Макроекономију и Здравље] - на челу са ЅефријемЗефријем Захсом - прозивајући насиље главним проблемом јавног здравља. Брунтландовој је, 2003. године, часопис Сајентифик Америкен (-{Scientific American}-) одао признање њиховог Разборитог лидера године, за координацију брзог светског одговора на наглу појаву [[САРС]] синдрома (-{Severe acute respiratory syndrome}-|-{SARS}-). Наследио је 21. јула 2003 Јонг Вук Ли.
 
1994. је награђена Карловом наградом града [[Ахен]]а.