Његушко поље — разлика између измена

Пређи на навигацију Пређи на претрагу
нема резимеа измене
'''Његушко поље''' је [[крашко поље]] у [[Црна Гора|Црној Гори]], а име је добило по племену Његуши, којакоје је га и данас настањује. Налази се испод масива [[Ловћен]]а, 4,5 -{km}- источно од [[Котор]]а, односно 10 -{km}- сјеверозападно од [[Цетиње|Цетиња]]. Као и сва крашка поља и Његушко поље је „плодна оаза“ у односу на камениту околину. Због велике количине падавина током године ово поље је познато и по великим [[поплава]]ма. Просјечна количина падавина на годишњем нивоу износи 2.683 мм воденог талога, док максимум неријетко прелази 4.000 мм.
 
Поље је са свих страна обрубљено планинама. На сјеверу сује [[ТатињакТатинац]] 1.349 m, ина сјевероистоку [[Буковица (планина)|Буковица]] 1.254 m, на истоку [[Голо Брдо]] 1.274 m, а на југу и југозападу се диже [[Ловћен]] ([[Вељи Врх]] 1.310 m, [[Голиш]] 1.480 м, [[Језерски Врх]] 1.660 m, [[Штировник]] 1.753 m). Љегушко поље је приближно елиптичног облика, пружа се од [[запад]]а-[[југозапад]]а према [[исток]]у-[[североисток|сјевероистоку]]. Дугачко је 25 -{km}-, а широко 0,5 до 0,8 -{km}-. Лежи на надморској висини 880–940 m и заузима површину од 3'27 km².
 
По ободу поља има неколико извора. Они и атмосферске падавине снабдијевају га водом, а одводњавање се врши кроз један велики понор. Дно поља је равно, покривено врло плодном [[црвеница|црвеницом]] и цијело је обрађено. Привредно средиште је варошица [[Његуши (село)|Његуши]]. Због велике плодности густо је насељено. Највеће насеље су [[Ераковићи]], затим [[Дуги До]] , а на странама су два насеља: [[РаичевићиРаићевићи]] и [[Врба (Цетиње)|Врба]]. Средином поља пролази пут Котор-Цетиње.
 
Поље је настало у почетку тектонским, касније глацијалним дјеловањем два ледника са Ловћена. Неке студије говоре да је удолина настала од прастаре ријеке која се настављала на Бококоторски залив а касније тектонским помјерањем терена.
 
==Види још==
Анониман корисник

Мени за навигацију