Синтакса — разлика између измена

Пређи на навигацију Пређи на претрагу
25 бајтова додато ,  пре 10 година
м
нема резимеа измене
м (Бот Додаје: be:Сінтаксіс мовы)
м
У XIX веку са развојем историјско-компаративне лингвистике, лингвисти су почели да схватају праву разноликост људског језика и да испитују основне претпоставке о вези језика и [[логике|логика]].
 
Све до XX века синтакса је била доста запостављена у поређењу са [[фонологија|фонологијом]] и [[морфологија (лингвистика)|морфологијом]]. Слабо напредовање синтаксичких студија било је условљено методолошким недостацима. Синтаксичким појавама прилазило се искључиво са значењске стране, уз примену субјективних критерија у анализи, што је условило недостатак научне прецизности.
Тридесетих година XX века долази до првих озбиљних новина у синтакси. Тада су се, на пример, прочуле идеје лингвисте [[Ото Јесперсен|Ота Јесперсена]], који је о синтаксичким конструкцијама изнео низ оригиналних запажања, која су стимулативно деловала на развој синтаксичког метода како у Европи, тако и у Америци. У то време, проширује се и област синтаксичких студија.
Корак напред у развоју синтаксе постигнут је када је примењен структурални метод. У Европи је [[структурализам]] деловао позитивно на развој синтаксичких испитивања.

Мени за навигацију