Застава Либије — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Бот Додаје: mk:Знаме на Либија
м [r2.6.4] Бот Мења: sco:Banner o Libyae
Ред 63: Ред 63:
[[ro:Drapelul Libiei]]
[[ro:Drapelul Libiei]]
[[ru:Флаг Ливии]]
[[ru:Флаг Ливии]]
[[sco:Banner o Libya]]
[[sco:Banner o Libyae]]
[[simple:Flag of Libya]]
[[simple:Flag of Libya]]
[[sk:Vlajka Líbye]]
[[sk:Vlajka Líbye]]

Верзија на датум 11. децембар 2010. у 23:38

Размера заставе: 1:2
Краљевина Либија (1951. - 1969.)

Застава Либије (усвојена 19. новембра, 1977.) се састоји од простог зеленог поља без детаља на себи. Ово је једина застава на свету која се састоји само од једне боје, без дезена, натписа, знамења, или било каквих детаља на себи.

Историја

Прва државна застава модерне Либије је усвојена када је Либија стекла независност од Италије 1951. Ово је била црвено-црно-зелена тробојка, са белим полумесецом и звездом на средини, и средњом, црном траком двоструке ширине у односу на спољашње траке. И данас ову заставу користе монархисти, и Гадафијеви противници.

Након пуча 1969, ова застава је замењена пан-арапском црвено-бело-црном тробојком (сличном тренутној застави Јемена). Након формирања, и раздруживања Федерације Арапских Република (која је на кратко повезала Либију, Египат и Сирију), усвојена је садашња зелена застава.

Симболика

Зелена је традиционална боја ислама, државне религије у Либији. Она такође симболише Гадафијеву "Зелену револуцију". Горњи десни угао заставе представља мир, горњи леви представља живот, доњи десни представља верност земљи, а доњи леви представља јединство.

Друге зелене заставе

Ирски национализам традиционалну као симбол користи зелену заставу. Тренутна застава Ирске је тробојка, са зеленом која представља ирске католике, наранџастом која представља ирске протестанте, и белом у средини, која представља мир.

У Орвеловој новели Животињска фарма, на фарми се вијори слична зелена застава, мада она није повезана са либијском заставом.

Види још