Фоторецептор — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
м ajoj!
Ред 1: Ред 1:
'''Фоторецептори''' су специјализоване станице [[нервно ткиво|нервног ткива]] које су осетљиве на [[светлост]] и претварају светлосну енергију у електричне [[импулс]]е. Постоје два типа фоторецептора: чепићи и штапићи. Штапићи су одговорни за периферни и ноћни [[вид]] али не реагују на [[боје]] (неке врсте [[сисари|сисара]] имају само тај тип фоторецептора). Чепићи су одговорни за разликовање боја и централни оштар вид. Код људи штапићи су гушће распоређени на периферији а чепићи у средишњем делу [[мрежњача|мрежњаче]].<ref>[http://www.pegan.net/index.php?lang=srp&menu=219 PEGAN] - сајт у изради {{hr}}</ref>
'''Фоторецептори''' су специјализовани [[неурон]]и који су осетљиве на [[светлост]] и способни да претварају светлосну енергију у електричне [[импулс]]е. Постоје три типа фоторецептора код кичмењака: штапићасте ћелије („штапићи”), купасте ћелије (раније називане „чепићи”) и фотосензитивне ганглијске ћелије . Штапићасте ћелије омогућавају периферни и ноћни [[вид]] али не реагују на [[боје]] (неке врсте [[сисари|сисара]] имају само тај тип фоторецептора). Купасте ћелије омогућавају разликовање [[боја]] и централни оштар вид. Код људи штапићасте ћелије су гушће распоређене на периферији, а купасте у средишњем делу [[мрежњача|мрежњаче]].


{{клица-анатомија}}


[[категорија:Око]]
== Референце ==
{{reflist}}

{{клица-анатомија}}


[[en:Photoreceptor cell]]
[[категорија:око]]

Верзија на датум 24. децембар 2010. у 03:59

Фоторецептори су специјализовани неурони који су осетљиве на светлост и способни да претварају светлосну енергију у електричне импулсе. Постоје три типа фоторецептора код кичмењака: штапићасте ћелије („штапићи”), купасте ћелије (раније називане „чепићи”) и фотосензитивне ганглијске ћелије . Штапићасте ћелије омогућавају периферни и ноћни вид али не реагују на боје (неке врсте сисара имају само тај тип фоторецептора). Купасте ћелије омогућавају разликовање боја и централни оштар вид. Код људи штапићасте ћелије су гушће распоређене на периферији, а купасте у средишњем делу мрежњаче.