Jump to content

Династија Сунг — разлика између измена

нема резимеа измене
(link FA fr)
Током периода владавине од око 300 година, било је доста сукоба међу супарничким династијама тога доба, тако да се период владавине дели на ''Северни Сонг'' ([[960]]-[[1127]]) и ''Јужни Сонг'' ([[1127]]-[[1279]]).
 
За време владавине династије Сонг уметност је процветала, такође филозовска мисао. Војно управитељство сцарскихцарских провинција замењено је цивилним. Основани су нови градови да би се што више развила [[трговина]] и ојачала [[економија]]. Развијена је технологија производње [[барут]]а и штампање је било на високом нивоу тако да се са тиме развила и писменост. Поседовање земље и рад у државној служби нису више били мерило успешности појединца. Приватна делатност је добила у развоју.
 
Кина је [[1078.]] производила 125.000 тона [[Гвожђе (легура)|гвожђа]] и користила је 1 -{kg}- по глави становника, док је у [[Европа|Европи]] у исто време коришћено ½ kg. Главни град Хангзу је [[1200.]] године имао 400.000 становника. [[Западна Европа]] је у то време имала само два града са више од 100.000 становника [[Париз]] и [[Венеција|Венецију]].