Алексис Клод Клеро — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Autobot (разговор | доприноси)
м ciscenje
м r2.7.1) (Бот Мења: sv:Alexis Claude Clairaut
Ред 51: Ред 51:
[[sk:Alexis Claude Clairaut]]
[[sk:Alexis Claude Clairaut]]
[[sl:Alexis Claude Clairaut]]
[[sl:Alexis Claude Clairaut]]
[[sv:Alexis Claude Clairault]]
[[sv:Alexis Claude Clairaut]]
[[th:อาแล็กซิส แกลโร]]
[[th:อาแล็กซิส แกลโร]]
[[tr:Alexis Clairaut]]
[[tr:Alexis Clairaut]]

Верзија на датум 16. јануар 2011. у 12:25

Алексис Клеро
Алексис Клод Клеро
Лични подаци
Датум рођења3. мај 1713.
Место рођењаПариз, Француска
Датум смрти17. мај 1765.
Место смртиПариз, Француска
Научни рад
Пољематематика
Познат поКлероовој једначини

Алексис Клод Клеро (франц. Alexis Claude Clairaut, 3. мај 171317. мај 1765) француски математичар.

Рођен у Паризу, од оца математичара који га је и увео у материју, од ране младости показивао је таленат, тако да је већ са тринаест година у Академији наука прочитао извештај о особинама четири криве које је био открио. У шеснаестој години, представио је трактат под називом Разматрање двоструко закривљених кривих који му је, одмах по објављивању 1731, омогућио пријем у Француску академију наука иако није испуњавао критеријуме по питању својих година.

Године 1736, заједно са Пјером Луј Моро Мопертујом, учествовао је у експедицији која је водила у Лапонију, у покушају да процени дужину једног степена меридијана, и по повратку објављује трактак Теорија о облику земље (1743). У том раду, заснованом на чланку Маклорена, показао је да флуид хомогене масе који равномерно ротира око линије која пролази кроз центар гравитације услед узајамног привлачења својих честица поприма облик сфероида. 1849. године Стокс ће показати да је исти резултат био могућ не узимајући у обзир унутрашњи састав и густину Земље, и предвиђајући да би на површини сфероид морао бити мало спљоштен.

Добио је генијално приближно решење проблема трију тела. 1750. додељена му је награда Руске академије наука за есеј Теорија месеца, а 1759. израчунао је перихел Халејеве комете. Пронашао је и сингуларна решења појединих једначина првог реда и вишег реда. Клеро је умро у Паризу.

Спољашње везе