Опсада Едесе — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м је променио име чланку Пад грофофије Едесе у Пад грофовије Едесе
Нема описа измене
Ред 1: Ред 1:
{{Крсташки походи}}
{{почетник|14|01|2011}}
Опсада грофовије Едесе трајала је 28. новембра до 24. децембра [[1444]].
ПАД ГРОФОВИЈЕ ЕДЕСЕ


Последица унутрашње слабости крсташких држава и збијања редова муслиманских кнежевина, које је почело у 12. веку, била је та да су крсташи почели да губе своје поседе један за другим. Мање од 50 година од Првог крсташког рата, 1144. г, била је изгубљена Едеса, коју је заузео мосулски емир; Едеса је била једна од најважнијих крсташких кнежевина, која је штитила њихове поседе са северо-истока. Одговор на губитак Едесе био је Други крсташки рат, који је почео 1147. г.
Последица унутрашње слабости крсташких држава и збијања редова муслиманских кнежевина, које је почело у 12. веку, била је та да су крсташи почели да губе своје поседе један за другим. Мање од 50 година од [[Први крсташки рат|Првог крсташког рата]], 1144. године, била је изгубљена [[Едеса (град у Азији)|Едеса]], коју је заузео мосулски емир. Едеса је била једна од најважнијих крсташких кнежевина, која је штитила њихове поседе са северо-истока. Одговор на губитак Едесе био је [[Други крсташки рат]], који је почео 1147. године.

[[Категорија:Крсташки ратови]]

[[ar:فتح الرها]]
[[ca:Setge d'Edessa (1144)]]
[[cs:Obléhání Edessy]]
[[en:Siege of Edessa]]
[[es:Sitio de Edesa]]
[[id:Pengepungan Edessa]]
[[it:Assedio di Edessa (1144)]]
[[he:המצור על אדסה (1144)]]
[[mk:Опсада на Едеса]]
[[nl:Beleg van Edessa]]
[[sl:Obleganje Edese]]

Верзија на датум 19. јануар 2011. у 15:33

Опсада грофовије Едесе трајала је 28. новембра до 24. децембра 1444.

Последица унутрашње слабости крсташких држава и збијања редова муслиманских кнежевина, које је почело у 12. веку, била је та да су крсташи почели да губе своје поседе један за другим. Мање од 50 година од Првог крсташког рата, 1144. године, била је изгубљена Едеса, коју је заузео мосулски емир. Едеса је била једна од најважнијих крсташких кнежевина, која је штитила њихове поседе са северо-истока. Одговор на губитак Едесе био је Други крсташки рат, који је почео 1147. године.