Мошусно говече — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Bot: Међувики за изабране чланке за de:Moschusochse; козметичке промене
м r2.6.4) (Робот додаје: sk:Pižmoň severský
Ред 69: Ред 69:
[[pt:Boi-almiscarado]]
[[pt:Boi-almiscarado]]
[[ru:Овцебык]]
[[ru:Овцебык]]
[[sk:Pižmoň severský]]
[[fi:Myskihärkä]]
[[fi:Myskihärkä]]
[[sv:Myskoxe]]
[[sv:Myskoxe]]

Верзија на датум 6. март 2011. у 13:38

Мошусно говече
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Потпородица:
Род:
Ovibos

Врста:
O. moschatus
Биномно име
Ovibos moschatus
(Zimmermann, 1780)
Ареал мошусног говечета (плавом бојом су приказана места успешне реинтродукције у 20. веку)

Мошусно говече (Ovibos moschatus) је врста папкара из породице шупљорожаца (Bovidae). Сродније је са овцама и козама, него говедима. Живи у хладним пределима Арктика и представља реликт плеистоцене фауне. По завршетку леденог доба се одржало само на северу Северне Америке. У новије време је насељено у Азију и Европу. Име је добило по мошусу, мирису који мужјак ослобађа из жлезда, током сезоне парења.

Опис

Мошусно говече је високо 1.2 метра у раменима. Мужјаци су дугачки 2-2.5 метара. Просечно теже око 285 кг, мада могу достићи и 400 кг. Има дебело крзно и дугачку сиво-црну длаку. Рогови су дуги и повијени на доле, са уздигнутим врховима.

Распрострањење

Ареал мошусног говечета обухвата Канаду, Гренланд и Аљаску. Са Аљаске је истребљено почетком 20. века, али је поново насељено у тим крајевима. Са острва Банкс, где живи велика већина данашње популације, насељено је Шведску, Норвешку и Русију (Сибир). Последња крда ових животиња ван Северне Америке су живела на полуострву Тајмир у Сибиру пре 2000 година.[2]

Начин живота

Живи у крдима од 10 до 20 јединки, мада их може бити и преко 70. Током зиме су крда састављена од мужјака, женки и младунаца, а лети, за време сезоне парења, један доминантан мужјак отера остале из крда, па они лутају тундром у посебним крдима. У опасности крдо ствара круг у чијем се центру налазе младунци и женке, а мужјаци споља одбијају нападе роговима. Овај начин одбране је успешан против вукова, али због тог застајања и брањења су много страдали од људи.

Референце

  1. ^ Gunn, A. & Forchhammer, M. (2008). Ovibos moschatus. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2008. International Union for Conservation of Nature. Приступљено 31. 3. 2009.  Database entry includes a brief justification of why this species is of least concern.
  2. ^ [1]

Шаблон:Link FA