Украјинска православна црква у Канади — разлика између измена

Пређи на навигацију Пређи на претрагу
нема резимеа измене
м
== Историја ==
 
Јула [[1918]], у граду [[Саскатун]], провинција [[Саскачеван]], била је образована црквена општина и братство под називом ''Украјинска грчка православна црква у КанадиКанаде'' ({{Јез-енгл|Ukrainian Greek Orthodox Church of Canada (UGOCC)}}). Братство, у чији састав су ушли и бивши унијати, заједнички је осудило [[Брестовска унија|Брестовску унију]]. Тражећи епископско руководство, чланови општине су се обратили руском епископу алеутском и северноамеричком Александру (Немоловском), који је у почетку пристао да се стави на чело општине, али је касније одбио.
 
Дана [[28. децембар|28. децембра]] [[1918]], одржан је Први сабор Украјинске грчке православне цркве у КанадиКанаде, након кога је отворена семинарија у [[Саскатун]]у.
 
Други сабор је био одржан [[27. новембар|27. новембра]] [[1919]]. године у присуству антиохијског митрополита Германа (Шехади), који се налазио на челу ове Цркве посљедњих пет година.
 
Након [[1924]], Украјинска грчка православна црква у КанадиКанаде је прешла под окриље неканонске [[Украјинска аутокефална православна црква|Украјинске аутокефалне православне цркве]]. Од тада се на њеном челу налазио неканонски архијереј Јоан Теодорович (1924—1946).
 
Године [[1948]], вјерници Украјинске грчке православне цркве у КанадиКанаде су се одвојили од Јоана Теодоровича, и [[1949]]. на њихово чело се ставио самозвани патријарх Мстислав Скрипник, а од [[1951]] — митрополит Иларион (Огијенко).
 
Година [[1950е|1950-их]], Украјинска грчка православна црква у КанадиКанаде је успоставила односе с Украјинском православном заграничном црквом. Године [[1945]], био је основан Институт Светог Андреја.
 
Године [[1951]], Украјинска грчка православна црква у КанадиКанаде је проглашена за [[Митрополија|митрополију]], и била је извршена подјела на двије [[Епархија|епархије]]. Године [[1959]], основана је и трећа епархија. У том времену, било је укупно 270 парохија, 76 свештеника и око 140 хиљада вјерника.
 
Покушаји да се уреди канонски статус Украјинске грчке православне цркве у КанадиКанаде су дали резултатарезултат [[1. април]]а [[1990]], када је Украјинска грчка православна црква у КанадиКанаде била подведена под јурисдикцију [[Цариградска патријаршија|Цариградске патријаршије]], с промјеном њеног назива у ''Украјинска православна црква у Канади''.
 
Дана [[23. јул]]а [[2006]], одржано је устоличење архиепископа винипешког и митрополита канадског [[Иван Стинка|Ивана (Стинке)]].
 
Јула [[2010]], -{XXII}- сабор Украјинске православне цркве у Канади је уважио оставку митрополита Ивана и изабрао његовог насљедника, који је постао архиепископ [[Јуриј Калишчук|Јуриј (Калишчук)]].
 
== Савремено стање ==

Мени за навигацију