Пређи на садржај

Заветни ковчег — разлика између измена

6 бајтова уклоњено ,  пре 10 година
м
Разне исправке
м (Разне исправке)
м (Разне исправке)
'''Ковчег Завета''' или '''Ковчег Савеза''', познат и као '''Кивот''' ([[хебрејски]]: ארון הברית, транслитерација: ''Арон хабрит'') је у [[Стари завет|Старом завету]] описан као свети ковчег у коме се налазе плоче [[Десет Божијих заповести]], као и неки други предмети. Саграђен је по [[Бог|Божијем]] наређењу и [[Мојсије]]вом упутству као симбол Божијег савеза са [[Јевреји]]ма.
 
Ковчег завета је нестао [[587. п. н. е.|587. преп. н. е.]], када је разорен [[Соломонов храм]] у [[Јерусалим]]у. Садашња локација ковчега није потврђена.
 
==Терминологија==
Ковчег је служио као знак напредовања [[Јевреји|Јевреја]], па је увек ношен испред народа током јеврејских путовања. Није га смео носити било ко, већ само јеврејски свештеници. Свето писмо извештава да је један возач кола које су вукле ковчег био смрћу кажњен од Бога пошто је положио руку на ковчег (2. Самуилова 6, 6). Носио се у ратове, на пример је коришћен у церемонијама које су претходиле освајању [[Јерихон]]а. Током једне друге битке, ковчег су отели [[Филистејци]] (1. Самуилова 4, 22). Међутим, пошто је њима ковчег донео разне несреће, одлучили су да га врате (1. Самуилова 6, 19).
 
За време разних јеврејских владара ковчег се налазио на разним локацијама, док Јевреји нису изашли из [[Египат|Египта]] када га је [[Краљ Соломон]] положио у Јерусалимски храм. Када је постављен у храм, чудесни је облак напунио њене просторије. Године [[587. п. н. е.|587. преп. н. е.]], Вавилонци су опљачкали и спалили храм и тада је ковчег вероватно уништен или га је однео [[НавуходоносорНавукодоносор]].
 
==Могуће локације ковчега==
1.572.075

измена