Прича о кмету Симану — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Враћене измене 212.200.41.9 (разговор) на последњу измену корисника Novak Watchmen
Ред 3: Ред 3:
== Радња ==
== Радња ==


Симан је имао и породицу, али је редовно морао да плаћа данак свом [[везир]]у. И једнога дана, охрабрен што Босна више није [[Турска]], Симан је одбио да плати данак и отерао везира пра ceк ксксу јели и живели, али је Селим тужио Симана суду и суд је донео одлуку да Симан плати велику одштету, што је он одбио. Одбивши то, Симану је одузето имање, жена и деца су му поумирала, а и сам је, на крају завршио као просјак.
Симан је имао имање и породицу, али је редовно морао да плаћа данак свом [[везир]]у. И једнога дана, охрабрен што Босна више није [[Турска]], Симан је одбио да плати данак и отерао везира празних руку уз грубе речи. После тога у домаћинству му је све кренуло набоље, боље су јели и живели, али је Селим тужио Симана суду и суд је донео одлуку да Симан плати велику одштету, што је он одбио. Одбивши то, Симану је одузето имање, жена и деца су му поумирала, а и сам је, на крају завршио као просјак.


Ова приповетка за собом носи и једну поуку: „Боље је понекад нешто прећутати, него рећи“.
Ова приповетка за собом носи и једну поуку: „Боље је понекад нешто прећутати, него рећи“.

Верзија на датум 20. март 2011. у 17:54

Прича о кмету Симану је приповетка Иве Андрића објављена 1969. Објављена је у делу „Прича о кмету Симану и друге приповетке“. Радња је смештене у време после Берлинског конгреса, 1878, у Босни и Херцеговини за време њене окупације од стране Аусто-Угарске. Писац је записивао догађаје Симана, Селимовог кмета.

Радња

Симан је имао имање и породицу, али је редовно морао да плаћа данак свом везиру. И једнога дана, охрабрен што Босна више није Турска, Симан је одбио да плати данак и отерао везира празних руку уз грубе речи. После тога у домаћинству му је све кренуло набоље, боље су јели и живели, али је Селим тужио Симана суду и суд је донео одлуку да Симан плати велику одштету, што је он одбио. Одбивши то, Симану је одузето имање, жена и деца су му поумирала, а и сам је, на крају завршио као просјак.

Ова приповетка за собом носи и једну поуку: „Боље је понекад нешто прећутати, него рећи“.

Спољашње везе

Отворена библиотека