Ска — разлика између измена

Пређи на навигацију Пређи на претрагу
17 бајтова додато ,  пре 9 година
м
Решавање вишезначних одредница помоћу бота: Кингстон - Changed link(s) to Кингстон (Јамајка)
м (Решавање вишезначних одредница помоћу бота: Кингстон - Changed link(s) to Кингстон (Јамајка))
Без обзира на то како је настала, [[Јамајка|јамајканска]] прва интернационално призната музичка форма без сумње потиче из гетоа западног Кингстона (''Trenchtown''), тада пуних дошљака са села који су покушавали да се снађу у великом граду. Велики број раних звезда има ово заједничко порекло - Тутс Хиберт, [[Боб Марли]], [[Џими Клиф]]. У филму "The Harder They Come" Џими Клиф у главној улози даје уверљив портрет музичке индустрије тога времена: "Није ми било лако када сам први пут дошао у Кингстон. Стварно никог нисам знао. Морао сам да се за све сам изборим, а то је често било веома тешко."
 
[[Јамајка]] је [[1962]]. године добила политичку независност и национално одушевљење је дало нови подстицај музичарима да створе нови национални звук. Ска је у почетку био прихваћен само у [[гето]]има, међутим ускоро почињу да га свирају и "''uptown''" бендови, међу којима је најпознатији ''Byron Lee and The Dragoniers''. Ли то овако објашњава : "Једног дана назвао ме је Едвард Сеага (тадашњи министар културе, касније и премијер Јамајке) и рекао да Јамајци као независној нацији треба сопствена музичка форма. Рекао ми је да покушам да развијем ска који се свирао у западном [[Кингстон (Јамајка)|Кингстону]]. И тако смо ми почели да га свирамо. Било је коментара да смо претворили ска у комерцијалну музику, али да није било нас ска никада не би постао популаран."
 
Један од најзначајнијих ска бендова свих времена су ''[[The Skatalites]]''. Основани су [[1963]]. године и кроз бенд је прошао велики број квалитетних музичара, међу којима су најпознатији Томи Меккук, [[Роланд Алфонсо]] ([[саксофон]]) и [[Дон Драмонд]] ([[тромбон]]). Бендови који се састоје од изразитих индивидуалаца и изванредних музичара обично не трају дуго. [[1964]]. године Драмонд, који је имао озбиљне психичке тегобе, убио је своју девојку, за шта је осуђен на робију где је убрзо и умро. Бенд је наставио да ради још неко време, али, иако њихов квалитет није опао ентузијазам сигурно јесте, тако да су се [[1965]]. распали. ''The Skatalites'' нису били заједно дуже од 18 месеци, али за собом су оставили велики број изванредних хитова и огроман утицај. Неке од њихових најпознатијих песама су "''Man In The Street''", "''Guns Of Navarone''", "''Pheonix City''", "''Addis Ababa''", "''Silver Dollar''".
1.572.075

измена

Мени за навигацију