Аутокефална црква — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м r2.6.4) (Бот Додаје: uk:Автокефальна церква
Нема описа измене
Ред 1: Ред 1:
'''Аутокефална црква''', у [[Православље|православљу]], самостална је [[помјесна црква]], административно и канонски потпуно независна од других [[Помјесна црква|помјесних цркава]]. [[Аутокефалност]] не треба мијешати са [[Аутономна црква|црквеном аутономијом]].
'''Аутокефална црква''' је самостална [[помјесна црква]] унутар [[Православна црква|Православне цркве]], а која је административно и канонски потпуно независна од других [[Помјесна црква|помјесних цркава]].


Прве аутокефалне цркве су се појавиле у процесу изолације између [[Цариградска патријаршија|Патријаршије]] и [[митрополија]] у провинцијама [[Византијско царство|Византијског царства]].
Прве аутокефалне цркве су се појавиле у процесу изолације између [[Цариградска патријаршија|Цариградске патријаршије]] и [[митрополија]] у провинцијама [[Византијско царство|Византијског царства]].


== 15 аутокефалних цркава ==
== 15 аутокефалних цркава ==
Ред 26: Ред 26:
== Аутокефалност и аутономност ==
== Аутокефалност и аутономност ==


Статус аутономије разликује се од [[аутокефалност]]и у томе што поглавар [[Аутономна црква|аутономне цркве]] након избора мора бити потврђен од стране поглавара надлежне аутокефалне цркве. Аутокефална црква има свој самостални помјесни или архијерејски сабор, и она је равна свим сестринским аутокефалним црквама. [[Аутономна црква]] такође има свој сабор, и њени [[епископ]]и улазе и у састав сабора киријархалне цркве. Епископи аутономне цркве самостално бирају свог поглавара, али њихов избор мора потврдити киријархални поглавар. Поглавар аутономне цркве прима [[Свето миро]] од киријархалног поглавара, и његово се име на молитвама спомиње друго, одмах након имена поглавара аутокефалне цркве.
[[Аутокефалност]] не треба мијешати са [[Аутономна црква|црквеном аутономијом]]. Статус аутономије разликује се од [[аутокефалност]]и у томе што поглавар [[Аутономна црква|аутономне цркве]] након избора мора бити потврђен од стране поглавара надлежне аутокефалне цркве. Аутокефална црква има свој самостални помјесни или архијерејски сабор, и она је равна свим сестринским аутокефалним црквама. [[Аутономна црква]] такође има свој сабор, и њени [[епископ]]и улазе и у састав сабора киријархалне цркве. Епископи аутономне цркве самостално бирају свог поглавара, али њихов избор мора потврдити киријархални поглавар. Поглавар аутономне цркве прима [[Свето миро]] од киријархалног поглавара, и његово се име на молитвама спомиње друго, одмах након имена поглавара аутокефалне цркве.


== Види још ==
== Види још ==

Верзија на датум 14. април 2011. у 13:36

Аутокефална црква је самостална помјесна црква унутар Православне цркве, а која је административно и канонски потпуно независна од других помјесних цркава.

Прве аутокефалне цркве су се појавиле у процесу изолације између Цариградске патријаршије и митрополија у провинцијама Византијског царства.

15 аутокефалних цркава

  1. Цариградска патријаршија;
  2. Александријска православна црква;
  3. Антиохијска православна црква;
  4. Јерусалимска православна црква;
  5. Руска православна црква;
  6. Грузијска православна црква;
  7. Српска православна црква;
  8. Румунска православна црква;
  9. Бугарска православна црква;
  10. Кипарска православна црква;
  11. Грчка православна црква;
  12. Албанска православна црква;
  13. Пољска православна црква;
  14. Чехословачка православна црква;
  15. Америчка православна црква.


Постоје такође православне аутономне цркве, које су потчињене некој аутокефалној цркви (нпр. Православна охридска архиепископија је потчињена Српској православној цркви). Јединствена Православна црква је организована у 15 аутокефалних и 6 аутономних цркава, и то представља особеност православља.

Аутокефалност и аутономност

Аутокефалност не треба мијешати са црквеном аутономијом. Статус аутономије разликује се од аутокефалности у томе што поглавар аутономне цркве након избора мора бити потврђен од стране поглавара надлежне аутокефалне цркве. Аутокефална црква има свој самостални помјесни или архијерејски сабор, и она је равна свим сестринским аутокефалним црквама. Аутономна црква такође има свој сабор, и њени епископи улазе и у састав сабора киријархалне цркве. Епископи аутономне цркве самостално бирају свог поглавара, али њихов избор мора потврдити киријархални поглавар. Поглавар аутономне цркве прима Свето миро од киријархалног поглавара, и његово се име на молитвама спомиње друго, одмах након имена поглавара аутокефалне цркве.

Види још

Извори