Црвени Кмери — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Autobot (разговор | доприноси)
м Разне исправке
Ред 26: Ред 26:
[[id:Khmer Merah]]
[[id:Khmer Merah]]
[[ms:Khmer Rouge]]
[[ms:Khmer Rouge]]
[[ca:Khmers rojos]]
[[cs:Rudí Khmerové]]
[[cs:Rudí Khmerové]]
[[da:De Røde Khmerer]]
[[da:De Røde Khmerer]]
Ред 38: Ред 39:
[[hi:खमेर रूज]]
[[hi:खमेर रूज]]
[[hr:Crveni Kmeri]]
[[hr:Crveni Kmeri]]
[[it:Partito Comunista di Kampuchea]]
[[ja:クメール・ルージュ]]
[[ja:クメール・ルージュ]]
[[ka:წითელი ქმერები]]
[[ka:წითელი ქმერები]]
[[km:ខ្មែរក្រហម]]
[[km:ខ្មែរក្រហម]]
[[ko:크메르 루주]]
[[ko:크메르 루주]]
[[ku:Partiya Komûnîst a Kamboçyayê]]
[[lt:Raudonieji khmerai]]
[[lt:Raudonieji khmerai]]
[[nl:Rode Khmer]]
[[nl:Rode Khmer]]

Верзија на датум 13. мај 2011. у 14:16

застава Комунистичке партије Кампучије
застава Демократске Кампучије
Жртве Црвених Кмера

Црвени Кмери (кмерски: Kmae Krɑhɑɑm) су били владајућа политичка партија Камбоџе — којој је променила име у Демократска Кампучија— од 1975. до 1979.

Израз Црвени Кмери је сковао камбоџански шеф државе Нородом Сиханук. Односио се на комунисичке партије у Камбоџи које су прерасле у Комунистичку партију Кампучије (КПК) и касније Партију Демократске Кампучије. Организација је била позната и под именом Кмерска комунистичка партија и Национална армија Демократске Кампучије.

Црвени Кмери су највише остали упамћени због смрти како се процењује око 1,5 милиона људи (процене варирају од 850.000 до 3 милиона) током њихове владавине. Разлози смрти су били смакнућа, умирање од глади и прислини рад. Под окриљем вође Пола Пота, Црвени Кмери су увели радикални облик аграрног комунизма у коме је целокупно становништво било присиљено да ради на колективним фармама или у сличним пројектима прислиног рада. Када се погледа број убијених у односу на број становника (процена око 7,5 милиона 1975), ово је био један од најсмртоноснијих режима 20. века. Један од њихових слогана је био: Нема користи задржати те. Уништити те није губитак.

Идеологија Црвених Кмера је еволуирала временом. У раним данима, то је била ортодоксна комунистичка партија која се угледала на вијетнамске комунисте. Постала је више стаљинистичка и анти-интелектуално настројена када су се групе студената које су студирале у Француској вратиле у Камбоџу. Студенти, укључујући каснијег вођу партије, Пола Пота, су били под јаким утицајем Комунистичке партије Француске. Након 1960, Црвени Кмери су развили сопствене политичке идеје. На пример, за разлику од марксистичке доктрине, Црвени Кмери су сељаке сматрали пролетаријатом и правим представницима радничке класе. До 1970-их, Црвени Кмери су комбиновали своје идеје са антиколонијалистичким идејама КП Француске, са којима су се њене вође упознале током студија на француским универзитетима током педесетих. Вође Црвених Кмера су приватно гајиле врло негативне емоције према ономе шта су видели као арогантан став Вијетнамаца, и решиле су да успоставе облик комунизма различит од вијетнамског модела

Након четири године владавине, режим Црвених Кмера је уклоњен са власти 1979. након инвазије од стране Социјалистичке Републике Вијетнам. Покрет је опстао до деведесетих као покрет отпора. Оперисао је у западној Камбоџи из база у Тајланду. 1996, након мировног споразума, њихов вођа Пол Пот је званично распустио организацију. Пол Пот је умро 15. априла, 1998, не суочивши се са судом[1].

Напомене

  1. ^ Како моћни падају.Економист