Глостер — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м r2.7.1) (Бот Додаје: ko:글로스터
м r2.7.1) (Робот додаје: pnb:گلوسسٹر
Ред 67: Ред 67:
[[nl:Gloucester]]
[[nl:Gloucester]]
[[no:Gloucester]]
[[no:Gloucester]]
[[pnb:گلوسسٹر]]
[[pl:Gloucester]]
[[pl:Gloucester]]
[[pt:Gloucester]]
[[pt:Gloucester]]

Верзија на датум 13. јун 2011. у 13:21

Координате: Географску ширину није могуће обрадити као број:51_51_52_N_2_14_36_W_type:city_region:GB
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function

Западни крај катедрале у Глостеру
Положај Глостера у Енглеској

Глостер (енгл. Gloucester) је град у Енглеској, близу границе са Велсом. Има 111.300 становника (процена 2005.) Шире градско подручје има 162.203 становника.

Положај

Налази се у Глостерширу и 46. је град по величини у Енглеској. Налази се на источној обали реке Северн, на око 185 километара од Лондона.

Историја

Глостер је постојао у римско доба као Глевум. Основан је 48. као трговачки центар и значајан прелаз преко реке Северн. Цар Нерва је 97. цело подручје означио као колонију. Колонија је била за пензионисане легионаре и имала је највиши статус у царству. Легионари би добијали околну земљу и могли би бити звани у рат као помоћна сила. Глевум је имао мпжда око 7.000 људи.

Могу се видети остаци зидова, а налазе се и новчићи из тога доба. Након битке код Деорхама 577. Весекс је контролисао Глостер. Глостер може значити тврђаву, али и реку која сја. Пре Норманског освајања Енглеске у Глостеру је био замак, са ковницом новца. Замак је био краљевска резиденција.

Краљ Хенри II дао је 1155. краљевском повељом Глостеру слободе, какве су уживали Лондон и Винчестер. Другом повељом краљ је дао граду право проласка реком Северн. Прву повељу потврдио је 1194. краљ Ричард I Лавље Срце. Краљ Јован без Земље је својом повељом ослободио град царина у целој краљевини.

Постојале су бројне касније краљевске повеље. За време Енглеског грађанског рата Глостер је био место значајне битке. Ту се 1643. одвијала Опсада Глостера, у којој су победили параламентарци, који су били под опсадом.

Знаменитости

  • Глостерска катедрала, потиче од опатије посвећене светом Петру 681. У 11. веку је предана бенедиктинцима, да би се крајем 11. века и почетком 12. ту градила нова катедрала. Катедрала има норманско језгро са додацима готичке архитектуре. Торањ је изграђен у 15. веку. Ту је сахрањен енглески краљ Едвард II. У последње време користила се у филму Харија Потера
  • Црква свете Марије де Лоде, која има норманску кулу. Изграћена је на местз римског храма, који је постао прва хришћанска црква у Британији
  • Црква свете Марије де Крипт, која је у облику крста и из 12. је века
  • краљевски трг је у центру града

Индустрија

Глостер има дугу традицију авиоиндустрије.

Глостер је главно седиште Челтенхем енд Глостер, трећег посуђивача новца на залог.

Спољашње везе