Затвор — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м r2.7.1) (Робот додаје: la:Carcer
м r2.7.1) (Робот додаје: ro:Închisoare
Ред 59: Ред 59:
[[pl:Zakład karny]]
[[pl:Zakład karny]]
[[pt:Prisão]]
[[pt:Prisão]]
[[ro:Închisoare]]
[[qu:Samk'ay wasi]]
[[qu:Samk'ay wasi]]
[[ru:Тюрьма]]
[[ru:Тюрьма]]

Верзија на датум 8. август 2011. у 20:41

Затвор је установа где се извршавају затворске казне по правоснажној и извршној пресуди суда. У затвору се човеку ограничава слобода у оној мери у којој је то неопходно да би се остварила сврха кажњавања.

Главне службе у затворима су служба за обезбеђење и служба за преваспитање. Наука која се бави затворским системима назива се пенологија. Лице које издржава затворску казну назива се затвореник. Поред формалног затворског система у сваком затвору постоји и неформални затворски систем који стварају осуђена лица.

Србија

У Републици Србији затворима управља Управа за извршење заводских санкција при Министарству правде, а њен шеф је помоћник министра. Затвори се деле на казнено-поправне заводе и окружне затворе. Казнено поправни заводи се деле на заводе затвореног типа, заводе за жене и заводе за малолетна лица. Сви заводи (затвори) се деле, према типу обезбеђења, на затворе затвореног, полуотвореног и отвореног типа и/или имају одељења затвореног, полуотвореног и отвореног типа. Подела затвора и подела одељења унутар затвора има за сврху индивидуализацију затворске казне.