BAFTA — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м r2.7.1) (Робот додаје: lv:Britu Kino un televīzijas mākslas akadēmija
м r2.4.3) (Робот мења: mk:BAFTA
Ред 55: Ред 55:
[[lt:Britų akademijos apdovanojimas]]
[[lt:Britų akademijos apdovanojimas]]
[[hu:British Academy of Film and Television Arts]]
[[hu:British Academy of Film and Television Arts]]
[[mk:БАФТА]]
[[mk:BAFTA]]
[[mr:बाफ्टा पुरस्कार]]
[[mr:बाफ्टा पुरस्कार]]
[[nl:British Academy of Film and Television Arts]]
[[nl:British Academy of Film and Television Arts]]

Верзија на датум 15. август 2011. у 20:57

BAFTA (The British Academy of Film and Television Arts ) (prevedeno Britanska akademija filmske i televizijske umetnosti ) je britanska organizacija koja dodeljuje nagrade filmovima, televiziji i interaktivnim medijima jednom godišnje.

Uvod

BAFTA je osnovana 16. aprila 1947. kao Britanska filmska akademija. Njeni osnivači bili su slavni filmski umetnici, među kojima su bili Dejvid Lin (David Lean), Kerol Rid Carol Reed, Čarls Lafton Charles Laughton i drugi. Njen cilj je bio da ojača filmsku industriju koja je oslabila nakon Drugog svetskog rata. Godine 1958. akademija se spojila sa organizacijom The Guild of Television Producers and Directors da bi konačno postala BAFTA 1976.

Njen glavni ured je u Pikadiliju u Londonu, a sama nagrada ima oblik maske po uzoru na pozorište. Članovi mogu postati oni koji su bili barem četiri godine zaposleni u industriji filma, televizije ili interaktivnih medija i koji su preporučeni od drugih članova. Godine 2004. BAFTA je brojala oko 4.000 članova. Ukupno se dodeljuje u 19 kategorija. Mesto održavanja je u bioskopu Odeon u Londonu koji redovno uživo prenosi od BBC.

Prezentacije

Dodela BAFTA nagrade za film se od 2000. održava u bioskopu Odeon na Lejčester trgu. Svečanost se pre održavala u april ili maj, ali od 2002. se održava u februaru kako bi preduhitrila dodelu Oskara.

Dodela BAFTA nagrade za televiziju, se održava u aprilu ili maju, na odvojenoj svečanosti od one za film. BAFTA za dečji program osnovana je 1995. i održava se u novembru. BAFTA je s vremenom stekla visoku reputaciju.

Vidi još...

Spoljašnje veze