Силенд — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Робот додаје: la:Principalitas Terrae Maris
Ред 90: Ред 90:
[[de:Sealand]]
[[de:Sealand]]
[[et:Sealand]]
[[et:Sealand]]
[[el:Πριγκιπάτο του Σίλαντ]]
[[en:Principality of Sealand]]
[[en:Principality of Sealand]]
[[es:Sealand]]
[[es:Sealand]]

Верзија на датум 2. септембар 2011. у 02:05

Кнежевина Силенд
Principality of Sealand
Застава
Застава
Грб Кнежевине Силенда
Грб
Положај Кнежевине Силенда
Главни градСиленд
Службени језикенглески
Владавина
КнезРој Бејтс
Председник ВладеМајкл Бејтс
Историја
Географија
Површина
 — укупно0,55 km2
Становништво
 — 1990.22
 — густина40 ст./km2
Економија
Валутасилендски долар
Остале информације
Временска зонаUTC 0

Координате: Географску ширину није могуће обрадити као број:51_53_40_N_1_28_57_E_type:landmark_region:GB
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function

Морска територија Силенда
Силенд

Силенд (енгл. Principality of Sealand) је микронација која полаже право на вештачко острво Раф Тауер, војну платформу из Другог светског рата у Северном мору, 10 km од обале Велике Британије (на координатама 51°53′ 40 N°1′ 28), као и на територијалне воде около у пречнику од 12 наутичких миља. Силенд је заузео Педи Рој Бејтс с породицом и сарадницима, који је себе прогласио Њ. К. В. Принц Рој од Силенда. Број становника ретко надилази 5, на платформи површине 550 m².

Силенд је вероватно светски најпознатија микронација, и иако њен суверенитет ретко схвата озбиљно, пример Силенда се неретко цитира у дебатама о међународном праву.

Историјат

1942. године, током Другог светског рата, Британци су, да би се одбранили од немачких авиона, саградили војну платформу 10 km од обале, изван британских територијалних вода. Платформа названа Раф Тауерс била је дом за 150 - 300 морнара, да би након рата била напуштена.

2. септембра 1967, Британац Педи Рој Бејтс полаже, на основу сопствене интерпретације међународног права право на платформу. Мајкл Бејтс, Педијев син, приведен је 1968. због отварања ватре на британски војни брод, међутим Бејтсови су успели да добију правну битку јер је суд узео у обзир да се инцидент догодио изван британских територијалних вода.

Током 1978. "премијер" Силенда, проф. Александер Ахенбах је, током одсуства "председника", покушао да уз помоћ неколико холандских грађана заузме платформу, при чему је Мајкл Бејтс накратко држат као талац, пре него је пуштен на слободу у Холандији. Бејтс је окупио војску и у хеликоптерском десанту поновно заузео платформу, при чему су узурпатори постали ратни заробљеници.

Након завршетка "рата", Холанђани су ослобођени, а премијер Ахенбах (Немац), који је имао пасош Силенда, је оптужен за издају и затворен. Током заточеништва Холанђана и Ахенбаха, владе Холандије и Немачке су ургирале код владе Велике Британије да уреди ослобађање њихових грађана, али је Велика Британија одбацила је могућност уплитања, позивајући се на одлуку суда из 1968. године.

Немачка је послала дипломату у Силенд који је након неколико седмица успео да испослује пуштање Ахенбаха, а Рој Бејтс је овај потез Немачке касније тумачио као de facto признање Силенда од стране Немачке.

Поред територије саме платформе, Силенд полаже право и на морски појас од 12 наутичких миља од платформе, а 1990. године, са Силенда је отварана ватра на британски војни брод Golden Eye.

Занимљивости

  • Рој Бејтс је пре доласка на платформу био мајор британске војске.
  • Силенд има заставу, грб, пасош и издаје поштанске марке. Званични језик је енглески, а монета је силендски долар који има фиксни однос према америчком долару 1:1. Извесна количина металних кованица је пуштена у оптицај.
  • Од самог оснивања је Силенд држава у којој не постоји царина нити било каква ограничења везана за коцку.
  • Обзиром да је Кнежевина Силенд проглашена за наследну уставну монархију, породица Бејтс се званично оглашава као "Њихово краљевско височанство принц Рој и принцеза Џоан од Силенда" а њихов син као "Његово краљевско височанство принц Мајкл" односно од 1999. године као "принц регент".
  • Од 2001. је Силенд проглашен зоном над којом нису дозвољени летови нити ваздушни саобраћај без изричите дозволе силендских власти.
  • Пожар који је у 23. јуна 2006. захватио платформу је нанео велике штете, али је већ у новембру стање платформе враћено у пређашње. Финансирање се обављало добрим делом из донација које су се скупљале посредством Интернета.
  • Почетком 2007. се појавио оглас шпанске фирме која се бави некретнинама која је објавила прикупљање понуда за Силенд уз објашњење да кнежевина не може бити продата већ само може бити обављен "трансфер". Наводно се цифре за овакву врсту преноса власништва крећу до 750 милиона евра.

Спољашње везе

Шаблон:Link FA Шаблон:Link FA