Разговор:Војводина — разлика између измена

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
Нема описа измене
Ред 6: Ред 6:
----
----
Војводина је онолико српска, колико је Косово мађарско! --[[Корисник:Покрајац|Марко Покрајац]] [[Разговор са корисником:Покрајац|'''''(разговор)''''']] 23:54, 30 Мар 2005 (CEST)
Војводина је онолико српска, колико је Косово мађарско! --[[Корисник:Покрајац|Марко Покрајац]] [[Разговор са корисником:Покрајац|'''''(разговор)''''']] 23:54, 30 Мар 2005 (CEST)
----
Покрајац, схватио сам шта си мислио овом реченицом, али се ипак не слажем са фундаменталном поставком ове тезе. Већ сам раније чуо ову «теорију размене» у смислу да су Срби мењали Косово за Војводину. Међутим, историјска је чињеница да су Срби постали етничка већина у Војводини 200 година пре него што су престали бити већина на Косову, и самим тим ова теза није одржива. Даље, и Србе са Косова и Мађаре из Војводине протерали су Турци, а не Албанци односно Срби. Дакле, тезе типа да су Срби узели земљу Мађарима или да су Албанци узели земљу Србима су историјски потпуно неодрживе. И Војвођански Срби и Косовски Албанци су населили ПРАЗНУ земљу, коју је раније становништво напустило својом вољом, уместо да остане да је брани (а оно што нећеш да браниш, то ти није ни потребно, зар не?). Следећа ствар, свака територија припада оном народу који на тој територији чини већину, без обзира која држава у датом тренутку влада том територијом (или боље рећи окупира је, уколико локално становништво ту државу не сматра својом). Историјски посматрано, Срби чине етничку већину у Војводини у задњих 500 година, а Албанци чине етничку већину на Косову у задњих 300 година. Јасно је дакле коме припада која од ових територија (У сваком случају оном народу који на евентуалном референдуму поводом тога може да потврди да му припада, а то не може потврдити ни један народ који не чини већину на дотичној територији). Надам се да сам мало разјаснио ову проблематику, јер ти си овде покренуо једно питање које није нимало безазлено.
[[Корисник:PANONIAN]]
----

Верзија на датум 5. април 2005. у 22:58

Одличан чланак Панонија - право ремек дело. Сврати на опет свакако... Срдачан поздрав од Голије !


Панонски, хвала Ти у име целе ср. Википедије што си се одазвао на мој позив да прошириш чланак о Војводини. Ово је пример како требају изгледати прави чланци. --Марко Покрајац (разговор) 00:07, 6 Мар 2005 (CET)


Придружујем се честиткама и добро нам дошао.--Djakon::Goran 02:33, 6 Мар 2005 (CET)


Војводина је онолико српска, колико је Косово мађарско! --Марко Покрајац (разговор) 23:54, 30 Мар 2005 (CEST)


Покрајац, схватио сам шта си мислио овом реченицом, али се ипак не слажем са фундаменталном поставком ове тезе. Већ сам раније чуо ову «теорију размене» у смислу да су Срби мењали Косово за Војводину. Међутим, историјска је чињеница да су Срби постали етничка већина у Војводини 200 година пре него што су престали бити већина на Косову, и самим тим ова теза није одржива. Даље, и Србе са Косова и Мађаре из Војводине протерали су Турци, а не Албанци односно Срби. Дакле, тезе типа да су Срби узели земљу Мађарима или да су Албанци узели земљу Србима су историјски потпуно неодрживе. И Војвођански Срби и Косовски Албанци су населили ПРАЗНУ земљу, коју је раније становништво напустило својом вољом, уместо да остане да је брани (а оно што нећеш да браниш, то ти није ни потребно, зар не?). Следећа ствар, свака територија припада оном народу који на тој територији чини већину, без обзира која држава у датом тренутку влада том територијом (или боље рећи окупира је, уколико локално становништво ту државу не сматра својом). Историјски посматрано, Срби чине етничку већину у Војводини у задњих 500 година, а Албанци чине етничку већину на Косову у задњих 300 година. Јасно је дакле коме припада која од ових територија (У сваком случају оном народу који на евентуалном референдуму поводом тога може да потврди да му припада, а то не може потврдити ни један народ који не чини већину на дотичној територији). Надам се да сам мало разјаснио ову проблематику, јер ти си овде покренуо једно питање које није нимало безазлено. Корисник:PANONIAN