Пређи на садржај

Докетизам — разлика између измена

м
srpski navodnici
м (Robot: Converting bare references, using ref names to avoid duplicates, see FAQ)
м (srpski navodnici)
Ово учење су заступали [[гностицизам|гностици]] докети из [[Апостоли|апостолског]] времена, по којима је [[Христ]]ово тело било само привид (грч: κατα το δοκειν), па су и само [[Распеће|распеће]] и смрт на [[Крст|крсту]] били привидни. Докетизам подразумева и друкчије схватање [[оваплоћење|оваплоћења]] (инкарнације), као и другачије тумачење израза "[[Логос]] је постао тело". Против докетског схватања борили су се још [[Апостоли]], а нарочито [[Св. Апостол Јован]], у својим посланицама (1 Јн. 4,2-3; 2 Јн. 7).
 
Израз докети (лат: Docetae, гр: Doketai) се први пут јавља у писму Серапиона Антиохијског ([[190]]-[[203]]) цркви Рососа, поводом читања гностичког "Јеванђеља„Јеванђеља по Петру"Петру“.<ref name=autogenerated1>[http://www.newadvent.org/cathen/05070c.htm Docetae (Catholic Encyclopedia)]</ref>
 
Докетизам се по правилу не јавља самостално, већ је део ширег, гностичког учења о супротности духа и тела и поимања спасења као ослобађања од окова материје.<ref name=autogenerated1 /> Ово становиште потиче из дубоке древности, а поникло је из мисли да је узрок сваког зла материја. Касније се ово учење јавља код [[богумил]]а и [[катар]]а.
1.572.075

измена