Interregnum — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
мНема описа измене
Ред 10: Ред 10:
==Literatura==
==Literatura==
{{Reflist|2}}
{{Reflist|2}}

==Dodatna literatura==
*-{Giorgio Agamben's ''State of Exception'' (2005)}-
*-{Ernst Kantorowicz's ''The King's Two Bodies'' (1957).}-


[[Категорија:Политичка филозофија]]
[[Категорија:Политичка филозофија]]

Верзија на датум 17. септембар 2011. у 17:35


Interregnum ima dva značenja. U jednom značenju ono predstavlja stanje društva prije nastanka države. Tako se može reći da se prvobitna zajednica nalazila u interregnumu, dakle u jednom pred državnom stanju u kome nijesu formirani državni organi i vlast. Drugo značenje interregnuma je savremenije i znači: tzv. međuvlašće, tj. stanje države u kome nova vlast nije preuzela sve funkcije stare vlasti, tj. nije se osamostalila.

Interregnum moze biti ustavni ili državni. Ustavni interregnum je kada se nova vlast nije konstituisala ustavom, odnosno nije ozakonila sebe, a državni interregnum je kada ta nova uspostavljena vlast i država nije jos međunarodno priznata.

Primjer interregnuma jeste situacija iz 1945. godine kada su komunisti osvojili vlast i stvorili novu državu, ali tu vlast nisu ozakonili ni novim ustavom, ni međunarodnim priznanjem sve do 1946. godine. U tom periodu ova država nije međunarodno priznata nego je to urađeno posle rata. Dakle, ovaj kratak period ona je bila u ustavnom i državnom interregnumu.

Literatura

Dodatna literatura

  • Giorgio Agamben's State of Exception (2005)
  • Ernst Kantorowicz's The King's Two Bodies (1957).