Luisove kiseline i baze — разлика између измена

Пређи на навигацију Пређи на претрагу
м
нема резимеа измене
м (r2.7.1) (Робот додаје: simple:Lewis acid)
м
 
==Upoređivanje sa Bronsted-Lourijevom teorijom==
Luisova baza je često i Bronsted-Lourijeva baza pošto može donirati elektronski par [[proton]]u, proton je Luisova kiselina pošto može prihvatiti elektronski par. Konjugovana baza Bronsted-Lourijeve kiseline je takođe Luisova baza pošto nakon gubitka protona iz kiseline na mjestu gdje je bila veza -{A—H }- ostaje [[slobodni elektronski par]] na konjugovanoj bazi. Luisove baze se mogu teško protonizovati ali reaguju sa Luisovim kiselinama. Na primjer [[ugljen monoksid]] je slaba Bronsted-Lourijeva baza ali formira jak adukt sa -{BF<sub>3</sub>}-.
 
2,6-di-t-butilpiridin reaguje sa [[hlorovodonična kiselina|-{HCl}-]] pri čemu se formira hidrohloridna [[so]] ali ne reaguje sa -{BF<sub>3</sub>}-. Ovaj primjer pokazuje da sterni faktori u kombinaciji sa elektronskim faktorom igra ulogu u određivanju jačine interakcije između glomaznog di-t-butilpiridina i malog protona.
 
===Primjena Luisovih kiselina===
Tipični primjer primjene Luisove kiseline je reakcija Frider-Kraft alkilacije. Glavni korak ja kada -{AlCl<sub>3</sub>}- prihvati [[slobodni elektronski par]] od hloridnog jona -{Cl<sup>-</sup>}-, pri čemu se formira -{AlCl<sub>4</sub><sup>-</sup>}- i stvara se jaka kiselina tj. elektrofilni karbonijum katjon -{R<sup>+</sup>}-.
::-{RCl +AlCl<sub>3</sub> → R<sup>+</sup> + AlCl<sub>4</sub><sup>−</sup>}-
 

Мени за навигацију