Пређи на садржај

Википедија:Поједностављена правила — разлика између измена

м
нема резимеа измене
м (уклоњена категорија Смернице Википедије; додана категорија [[:Категорија:Политика и смернице Викип…)
м
#'''[[Википедија:Учтивост|Будите учтиви]]''' према другима корисницима у сваком тренутку.
#'''[[Википедија:Игноришите сва правила|Игноришите сва правила]]''' Уколико вас правила обесхрабрују од унапређења или одржавања квалитета Википедије, игноришите их.
#'''Када сте у недоумици, користите [[ВикипедијаПомоћ:СтранаСтраница за разговор|страну за разговор]]'''. Имамо све време света. [[Википедија:Претпоставите најбољу намеру|Узајамно поштовање]] је водећи принцип у понашању на Википедији и, иако свако схвата да ће његов текст можда без милости бити мењан, лакше је прихватити измене ако су разлози за њих разумљиви. Уколико о променама прво продискутујете на страни за разговор, пре него што их направите, увидећете да је долазак до концензуса лакши и пријатнији.
#'''[[Википедија:Опис измене|Пристојни описи измена]]''' и јасна, транспарентна објашњења су универзално цењена. Други уредници морају да схвате ваш процес, а и вама помаже да разумете какве сте измене направили после дужег одсуства са чланка. Молимо вас наведите '''''шта''''' сте променили и '''''зашто'''''. Уколико је објашњење предугачко, појасните на страни за разговор. [[m:Foundation issues|Фундаменталан прицип Википедије]] је да свако може да уређује чланке, без регистровања, тако да постоји пуно измена које треба надгледати; коришћење описа измена ова знатно поједностављује.
#'''[[Википедија:Претпоставите најбољу намеру|Претпоставите најбољу намеру]]'''; другим речима, покушајте да размотрите да је и особа са друге стране дискусије мислеће, рационално биће које покушава позитивно да допринесе Википедији. Чак иако сте убеђени да су зла чудовишта са друге планете која једу мачиће ;-), ипак се претварајте да раде са најбољом намером. У 90% случајева испоставиће се да су заиста радили са најбољом намером (а зар не бисте испали глупи да сте их оптужили да су зли...).