Пређи на садржај

Pravno lice — разлика између измена

*''Ostvarivanje trajnih nadindividualnih ciljeva'' - ostvarivanje onih ciljeva za čije postizanje čoveku nedostaju sredstva, znanja, sposobnosti ili vreme. Za razliku od drugih pravnih lica, pravno lice je besmrtno, jer je imuno na prolaznost osnivača i učesnika i na promene u svom sastavu. Takodje, kod pravnog lica je imovina jače vezana za opredeljeni cilj, jer je veza imovine i cilja manje podložna uticaju osnivača i učesnika.
*''Olakšanje odvijanja pravnih odnosa'' - omogućuje da kao imalac prava i obaveza- kao [[vlasnik]], kupac, [[oštećeni]], [[tužilac]] itd. – figurira samo jedan jedini subjekt- organizacija, umesto da mora da ih bude onoliko koliko je osnivača i učesnika organizacije. Da nije pravnog lica, svi bi oni morali biti nosioci prava i obaveza, svi bi zajedno morali preduzimati pravne poslove, podnositi tužbu, biti tuženi i dr. i u unutrašnjem odnosu svi su usmereni samo na jednu osobu- pravno lice, umesto da svako sa svakim iz organizacije zasniva pravne odnose.
*''Obezbeđenje namirenja poverilaca (garantna funkcija)'' - zbog niza pravila o pravnom licu, omogućuje poveriocima povećane izglede za namirenje. Pravni subjekt odgovara za obaveze ceokupnom svojom imovinom, a nekada i učesnici svojom imovinom odgovaraju za njegove obaveze (zavisno od limitne funkcije). Prezaduženom pravnom licu zabranjeno je da preduzima nove pravne poslove, pa su izgledi za namirenje [[poverioca]] veći.
*''Ograničenje rizika (limitna funkcija)'' - omogućuje da se isključivo organizacija učini odgovornom za obaveze, čime se osnivačima i učesnicima smanjuje rizik jer ne učestvuju sopstvenom imovinom u namirenju. <ref>Stanković-Vodinelić."Uvod u građansko pravo",str 74-77</ref>
 
43

измене