Jump to content

Вељко Коцкар — разлика између измена

м
portal biografija
м (kutijica biografija)
м (portal biografija)
| држава_смрти =
}}
'''Вељко Коцкар''' ([[1920]], [[Осијек]] — [[1944]], [[Београд]]) је био српски аутор стрипова, карикатуриста и илустратор из тзв. „Златног доба“ српског стрипа. Најпознатији стрипови су му „Освета краљице Тао-Мај“ и „Кактус Бата“.
 
У Београд је дошао на школовање [[1935]], а у стрипу дебитује [[1938]]. у листу ''Паја Патак''. За време [[Други светски рат|Другог светског рата]] и немачке окупације Србије, цртао је дечје стрипове и умерено еротске карикатуре. Стрељали су га [[партизани]] након ослобођања [[Београд]]а, под оптужбом да је био сарадник [[Гестапо]]а, мада та оптужба никада није доказана, нити је познато да се Вељко Коцкар икада бавио политиком.
 
Историчар [[Здравко Зупан]] је [[2009]]. објавио монографију свих Коцкаревих познатих радова под насловом ''Вељко Коцкар: Стрип, живот, смрт''. То је прво објављивање овог аутора након 65 година заборава.
 
{{клица-стрип}}
 
==Извори==
* [[Здравко Зупан]], ''Вељко Коцкар: Стрип, живот, смрт'', Културни Центар, Панчево 2009.
* [[Здравко Зупан]] и Славко Драгинчић, [http://www.rastko.rs/strip/1/zupan-draginicic_1/index.html Историја југословенског стрипа I], Форум Маркетпринт, Нови Сад, 1986. Е-издање: [[Пројекат Растко]]
* [[Здравко Зупан]], ''Век стрипа у Србији'', Културни центар — Галерија савремене уметности, Панчево, 2007.
1.572.075

измена