Пређи на садржај

Википедија:Позивање на гласање — разлика између измена

м
=== Лов на гласове===
{{пречица|[[ВП:ЛОВ]]}}
Лов на гласове је покушај да се утиче на ток дискусије или гласања селективним обавештавањем уредника за које зна или мисли да имају одређени став или мишљење (које се може закључити, између осталог, по датим информацијама на корисничкој страници, корисничким кутијама или ставу који је изразио у претходним дискусијама), и да се на тај начин подстакну да учествују у дискусији или гласању.
 
У случају да се ради о поновном покретању старе дискусије о којој није било закључака, или гласање које је следило након одређене дискусије, није добро обавештавати само оне који су заступали један одређени став у претходним дискусијама. На пример, лов на гласове би био ако би се при поновном гласању за брисање селективно обавестили диспропорционална већина или само они који су гласали „за брисање“, или диспропорционална већина или само они који су гласали „против брисања“.
 
Слање прихватљиве поруке на страницама за разговор свих уредника који су учествовали у дебати, без обзира на страну коју су заузели, може бити прихватљиво под одређеним услобима и у зависности од случаја до случаја.
Votestacking is an attempt to sway consensus by selectively notifying editors who have or are thought to have a predetermined point of view or opinion (which may be determined, among other ways, from a userpage notice, such as a [[Wikipedia:Userboxes|userbox]], or from [[Wikipedia:User categories|user categorization]]), and thus encouraging them to participate in the discussion.
 
In the case of a re-consideration of a previous debate (such as a "no consensus" result on an AFD or CFD), it is similarly inappropriate to send an undue number of notifications specifically to those who expressed a particular viewpoint on the previous debate. For example, it would be votestacking to selectively notify a disproportionate number of "Keep" voters or a disproportionate number of "Delete" voters.
 
Posting an [[#Appropriate notification|appropriate notice]] on users' talk pages in order to inform editors on all "sides" of a debate (e.g., everyone who participated in a previous deletion debate on a given subject) may be appropriate under certain circumstances on a case-by-case basis.
 
=== Тајно позивање ===