Палата — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м r2.7.1) (Робот додаје: war:Palasyo
м r2.7.2) (Робот додаје: kn:ಅರಮನೆ
Ред 60: Ред 60:
[[ja:宮殿]]
[[ja:宮殿]]
[[ka:სასახლე]]
[[ka:სასახლე]]
[[kn:ಅರಮನೆ]]
[[ko:궁전]]
[[ko:궁전]]
[[ht:Palè (gwo kay)]]
[[ht:Palè (gwo kay)]]

Верзија на датум 18. јануар 2012. у 17:07

Дворац (двор) или палата је резиденцијални објекат луксузног типа у коме обично живе припадници аристократије, најчешће владарске породице.

Датотека:SPLIT-Hebrard overall color restitution.jpg
Диоклецианова палата у Сплиту према реконструкцији Е. Хабрада
Палата у Пакистану
Палата у Индији
Тосканска палата у Прагу
Велетрговинска палата у Прагу


Историја палата и дворова и термини

Двор и дворац је славенска реч а палата је из француске речи и латинског имена за назив једног брежуљка на којем је стајао стари Рим где су становали богаташи и неки од римских царева. Касније је палата значила стамбени део града. У средњем веку су племство и владари били настањени у замковима који су били утврђени разним системима утврда како зидинама тако и тврђавама али су када је настало доба у којем је била осигурана сигурност на целом подручју настањивали луксузније објекте код којих нису биле тако важна утврђења и обезбеђења како су биле палате и дворци а не виђе замкови који су били утврђени већ грађевине које су биле опремљеније за становање него за одбрану и које су имале често у свом склопу и опремљени екстеријер са парковским просторима као и фонтанама и водоскоцима и ако су у градовима палате још увек и утврђени објекти. Када је у 19. веку значај племства ослабио као палате су се именовале грађевине које су јавне као и велики приврдни објекти.

Палате и привреда

Као палата се данас означава велики стамбени комплекси где су становали велики владари као палата у Ниниви, Вавилонска палата. Велики владарски дворови су имали и посебан ред у скупљању дажбина као и њихову евиденцију које се зову приврдне палате. У релативно сиромашној средњој Европи у палатним привредама царских дворова се показала неизбежност правилне сеобе двора док су се на замковима сакупљали залихе тако да се двор селио из једног замка у други.

Види још

Литература

  • Овај чланак користи се информацијама из немачке Википедије