Виндзори — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
мНема описа измене
м r2.7.1) (Робот додаје: vi:Nhà Windsor
Ред 93: Ред 93:
[[sv:Huset Windsor]]
[[sv:Huset Windsor]]
[[th:ราชวงศ์วินด์เซอร์]]
[[th:ราชวงศ์วินด์เซอร์]]
[[vi:Nhà Windsor]]
[[tr:Windsor hanedanı]]
[[tr:Windsor hanedanı]]
[[uk:Віндзорська династія]]
[[uk:Віндзорська династія]]

Верзија на датум 6. фебруар 2012. у 03:49

Виндзор
ДржаваАнтигва и Барбуда, Аустралија, Бахами, Барбадос, Белизе, Гренада, Јамајка, Канада, Нови Зеланд, Папуа Нова Гвинеја, Свети Китс и Невис, Света Луција, Свети Винсент и Гренадини, Соломонска Острва, Тувалу и Уједињено Краљевство
ОснивачЏорџ V
Владавина1917.
НационалностВетинСакс-Кобург и Гота
Елизабета II Виндзорска
Чарлс, принц од Велса
Вилијам, принц од Велса

Виндзори (енгл. House of Windsor) су владајућа династија у Уједињеном Краљевству Велике Британије и Сјеверне Ирске и у сваком од краљевстава које чини крунске земље Комонвелта. Огранак је немачке династије Сакс-Кобург и Гота која је 1917. променила назив у „Виндзор“.

Порекло

Данашња британска краљевска фамилија вуче своје порекло од саксонске владарске династије Ветин која се у изворима појављује од 10. века. [1] Године 1485. династија се раздвојила на две гране: „енерстинску“ и „албертинску“ лозу. [2] Ернестинска лоза се даље гранала на низ породичних огранака од којих је најзначајнији, династија Сакс-Кобург и Гота која је током 19. века, осим у Немачкој, стекла власт у више европских земаља, у Белгији од 1931, Бугарској од 1887. до 1946. и Великој Британији од 1951.

Долазак на британско престо

Великом Британијом је од 1714. владала династија Хановер, огранак династије Велф, чији је последњи британски изданак била Викторија, краљица Уједињеног Краљевства која се 1840. удала за кнеза Алберта. Њихови потомци били су чланови нове британске династије из фамилије Сакс-Кобург и Гота.

Замак Виндзор, приватна резиденција краљевске породице

Због растућег анти-немачког расположења у народу током Првог светског рата тадашњи британски краљ Џорџ V је сазвао Парламент на којем је донесена одлука да се свим члановима династије одузму немачке племићке титуле. Заједно са титулама, морало је да се промени и немачко име краљевске династије у име које звучи више енглески. Стога је, дана 17. јула 1917. године, издато краљевско обавештење Џорџа V, којим је промењено име династије Сакс-Кобург и Гота у Виндзор. [3] Сви потомци краљице Викторије у мушкој линији тако су постали чланови династије Виндзор, а њихове немачке племићке титуле су преко ноћи замењене старим енглеским грофовским и војводским титулама. За нови назив династије изабрано је име Виндзор због традиционалне повезаности енглеског племства и народа са тим именом, којег носе град Виндзор и популарни замак Виндзор.

Династија Виндзор изумрла је у мушкој линији смрћу краља Џорџа VI 1952. године. Њега је наследила краљица Елизабета II, тренутни поглавар куће Виндзор, која се удала за принца Филипа из данске и грчке династије Шлезвиг-Холштајн-Сондербург-Гликсбург. Њихови потомци требали су да носе очево презиме Маунтбатен, које је узео по мајци. Међутим, краљица Елизабета II је, по ступању на престо, објавила како жели да њена деца буду чланови династије Виндзор, што је у супротности са патријархалним обичајем према којем су њена деца требала бити чланови династије њиховог оца.[4] Такође, 8. фебруара 1960. године је објавила да ће њени потомци у мушкој линији који не буду имали титулу носити презиме Маунтбатен-Виндзор.[4] „Маунтбатен“ је презиме које је принц Филип, краљичин супруг, узео након што је добио британско држављанство. Оно је заправо англицирано друго име за „Батенберг“, презиме породице његове мајке.[5] Британски монарх и чланови краљевске породице законски немају презиме, али у случају да требају презиме, користе Маунтбатен-Виндзор. Било који будући монарх би могао да промени име династије по жељи.[6]

Списак владара из династије Виндзор

Слика Име Од До Веза са претходником
Краљ Едвард VII 22. јануара 1901 6. маја 1910
Син краљице Викторије и принца Алберта.
Краљ Џорџ V 6. маја 1910 20. јануара 1936
Син Едварда VII.
Краљ Едвард VIII 20. јануара 1936 11. децембра 1936
Син Џорџа V; Абдицирао.
Краљ Џорџ VI 11. децембра 1936 6. фебруара 1952
Син Џорџа V и брат Едварда VIII
Краљица Елизабета II 6. фебруара 1952 тренутно
Ћерка Џорџа VI

Референце

  1. ^ „The House of Wettin, Thuringia”. Приступљено 03. 03. 2011. 
  2. ^ „Wettin Dynasty (European dynasty) -- Britannica Online Encyclopedia”. Приступљено 03. 03. 2011. 
  3. ^ „Viewing Page 7119 of Issue 30186”. Приступљено 03. 03. 2011. 
  4. ^ а б „Royal Styles and Titles of Great Britain: Documents”. Приступљено 03. 03. 2011. 
  5. ^ „House of Windsor (royal house of the United Kingdom) -- Britannica Online Encyclopedia”. Приступљено 03. 03. 2011. 
  6. ^ „The Royal Family name”. Приступљено 03. 03. 2011. 

Спољашње везе