Дунајска Стреда — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Ред 35: Ред 35:
Дунајска Стреда је смештена у јужном делу државе, близу границе са [[Мађарска|Мађарском]]. Престоница државе, [[Братислава]], налази се 50 км северозападно од града.
Дунајска Стреда је смештена у јужном делу државе, близу границе са [[Мађарска|Мађарском]]. Престоница државе, [[Братислава]], налази се 50 км северозападно од града.


'''Рељеф''': Дунајска Стреда се развила у северозападном делу [[Панонска низија|Панонске низије]]. Град се налази на пространом и равничарском [[Житно острво|Житном острву]], највећој ади у Европи, коју творе [[Дунав]] и његов себерни рукавац, [[Мали Дунав]]. Надморска висина града је око 115 метара.
'''Рељеф''': Дунајска Стреда се развила у северозападном делу [[Панонска низија|Панонске низије]]. Град се налази на пространом и равничарском [[Житно острво|Житном острву]], највећој [[Адам (вишезначна одредница)|ади]] у Европи, коју творе [[Дунав]] и његов северни рукавац, [[Мали Дунав]]. Надморска висина града је око 115 метара.


'''Клима''': Клима у Дунајској Стреди је [[Умерено континентална клима|умерено континентална]].
'''Клима''': Клима у Дунајској Стреди је [[Умерено континентална клима|умерено континентална]].

Верзија на датум 5. март 2012. у 12:41

Координате: Географску ширину није могуће обрадити као број:47_59_40_N_17_37_10_E_type:city(58388)_region:SK
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function

Дунајска Стреда
{{{изворни_назив}}}

Административни подаци
Држава Словачка
Крај{{{крај}}}
Округ{{{округ}}}
Регија{{{регион}}}
Становништво
Становништво
 — {{{становништво}}}
Географске карактеристике
Временска зонаUTC+1 (CET), лети UTC+2 (CEST)
Дунајска Стреда на карти Словачке
Дунајска Стреда
Дунајска Стреда
Дунајска Стреда на карти Словачке
Веб-сајт
Званични веб-сајт Измените ово на Википодацима}

Дунајска Стреда (слч. Dunajská Streda, мађ. Dunaszerdahely, нем. Niedermarkt) је град у Словачкој, који се налази у оквиру Трнавског краја.

Дунајска Стреда је позната по бројном мађарском становништву, које чини претежну већину у граду.

Природни услови

Дунајска Стреда је смештена у јужном делу државе, близу границе са Мађарском. Престоница државе, Братислава, налази се 50 км северозападно од града.

Рељеф: Дунајска Стреда се развила у северозападном делу Панонске низије. Град се налази на пространом и равничарском Житном острву, највећој ади у Европи, коју творе Дунав и његов северни рукавац, Мали Дунав. Надморска висина града је око 115 метара.

Клима: Клима у Дунајској Стреди је умерено континентална.

Воде: Дунајска Стреда нема излаз на било какав водоток, али се налази на Житном острву, највећој ади у Европи, коју творе Дунав и његов себерни рукавац, Мали Дунав.

Историја

Људска насеља на овом простору датирају још из праисторије. Насеље под данашњим именом први пут се спомиње 1341., а околина је већ тада била насељена Мађарима. Град је постао познато трговиште на коме се трговало суботом (порекло назива). 1335. г. насеље је добио градска права. Током следећих векова град је био у саставу Угарске као обласно трговиште. У 16. и 17. веку Дунајска Стреда се нашла на граници Угарске и Османског царства, која је била пуна сукоба.

Крајем 1918. г. Дунајска Стреда је постао део новоосноване Чехословачке. У времену 1938-44. године град је био враћен Хортијевој Мађарској, али је поново враћен Чехословачкој после рата. За време комунизма град је нагло индустријализован, па је дошло до наглог повећања становништва. После осамостаљења Словачке град је постао њено значајно средиште, а дошло је и до обнове града и привредног процвата.

Становништво

Данас Дунајска Стреда има око 23.000 становника и последњих година број полако расте.

Етнички састав: По попису из 2001. г. састав је следећи:

Верски састав: По попису из 2001. г. састав је следећи:

Галерија слика

Спољашње везе