Пређи на садржај

Нови град (Земун) — разлика између измена

м
нема резимеа измене
мНема описа измене
мНема описа измене
== Локација ==
 
Нови Град се налази у централно-западном делу [[Земун]]а. Простире се дуж почетне деонице аутопута Београд - Нови Сад, од пруге Београд - Нови Сад на југу где се граничи са насељем [[Колонија Змај]], до Угриновачке улице на северу, где се граничи са насељем [[Сутјеска (Земун)|Земун Бачка]]. На истоку се граничи са насељима [[Железничка Колонија]] i [[Сутјеска (Земун)]], док се на западу протеже ка насељима [[Алтина]] и [[Плави Хоризонти]]. Све док се ова два насеља нису развила, Нови Град је био крајње насељени део Београда у том правцу.
Насеље Нови Град обухвата и два мања под-насеља, Војни Пут I и Војни Пут II.
 
== Под-насеља ==
 
=== Фрањине Рудине ===
1970-их и 1980-их било је неуспелих покушаја да се део насеља између аутопута за Загреб и Првомајске улице преименује у Фрањине Рудине, и то име је до данас пало у тотални заборав.
 
=== Војни Пут I ===
 
Војни Пут I се налази у северном делу Новог Града и заузима триангуларни облик. Простире се на обе стране аутопута Београд - Нови Сад и окружен је Добановачким и Пазовачким путем. Директно се наставља ка [[Алтина|Алтини]] на северозападу.
 
=== Војни Пут II ===
 
Војни Пут II је југозападни део Новог Града, који се простире преко аутопута Београд - Нови Сад. Наставља се ка западу, према насељу [[Плави Хоризонти]].
 
{{Градске четврти Земуна}}