Постмодерна филозофија — разлика између измена

Пређи на навигацију Пређи на претрагу
м
Разне исправке
м (razne ispavke)
м (Разне исправке)
Постмодерна филозофија се поставља врло скептично, када су у питању једноставне бинарне супротности, које су, претпоставља се, доминирале Западну [[метафизика|метафизику]] и [[хуманизам]], као што су очекивања по којима филозоф мора јасно да изолује сазнање од игноранције, друштвени напредак од назадовања, доминацију од потчињења, или презенцију од аусенције.
 
Тврдња, по којој су филозофи из прошлости вјеровали да могу чисто и јасно раздвојити ове супротности, сигурно не одговара стварности. Велики филозофи су увијек знали да су, на примјер, напредак и назадовање компаративни појмови, исто као дугачко и кратко.
 
Неки критичари, сматрају постмодерни скептицизам, врло сличном [[релативизам|релативизму]], или чак [[нихилизам|нихилизму]]. Браниоци постмодернизма ће рећи, да постоје јасне разлике: док су релативизам и нихилизам, генерално гледајући, виђени као ''напуштање'' значења и ауторитета, постмодерна филозофија представља ''отварање'' значењима и ауторитетима, али са неочекиваним методама и начинима, тако да је крајњи извор ауторитета, уствари сам предмет "игре" филозофског дискурса.
1.572.075

измена

Мени за навигацију