Пређи на садржај

Википедија:Завереничке групе — разлика између измена

м
* '''Тајне завреничке групе''' — Ова врста завереничких група има ограничен број чланова и њено деловање и постојање је тајно. Циљ оваквих група може бити ометање пројекта, промоција својих чланова на одређене позиције на Википедији, [[Википедија:Позивање на гласање|позивање на гласање]], стварање [[Википедија:Лутак#Меснати луци|меснатих лутака]] или [[Википедија:Штафетирање|штафетирање]], у циљу промоције неког одређеног става на енциклопедији. Иако није доказано колико такве групе заиста имају утицаја на Википедији, оне су стварне, и зна се да неки корисници користе канале ван Википедије као што су ИРЦ, имејл или неки други вебсајтови за координацију акција на Википедији.
* '''Уредничке завереничке групе''' — Ова врста завереничких група била је предмет дискусије на Википедији на енглеском језику. Августа 2005, била је формирана група под називом [[:en:WP:ESP|Есперанза]] с циљем ширења и учвршћивања [[Википедија:Викиљубав|Викиљубави]]<ref>[[Wikipedia:Wikipedia_Signpost/2005-09-19/Esperanza_group|Signpost Introducing Esperanza 19/09/05]]</ref>. Међутим, забринутост заједнице је била све веће с обзиром да су главне одлике Есперанзе биле елитизам и бирократија, тако да је на крају група била [[Википедија:Брисање/Разно|предложена за брисање]]<ref>Највећи проблем који задаје највише бриге и потенцијално је опасан кад је Есперанза у питању је тај што се они стално издвајају. Кажу да дају википедијанцима наду — али ко уопште комуницира и контактира Есперанзу а да истовремено није „есперанзијанац“? Зашто уопште постоји посебно име за неког ко је део Есперанзе? Ова организација би морала бити обрисана јер њихова циљна група јесу нови и осетљиви корисници, који након контакта с њима виде све на Википедији онако како су им они то представили, а то није добро. Таква пракса води ка стварању комплекса супериорности, без обзира на то шта пише на њиховој насловној страници. Есперанзијанци, барем они који су активни, виде себе као нешто боље и више. Морамо обрисати Есперанзу за њихово добро, како би им показали шта је Википедија заиста ван зидова њихове супкултуре. (Преузето са [[Wikipedia:Miscellany_for_deletion/Wikipedia:Esperanza|дискусије о брисању Есперанзе]])</ref>. У децембру 2006, група је била расформирана.
*'''Хумористичке завереничке групе''' — На адресу Википедије често стижу оптужбе да њоме управљају неке хијерархијски распоређене завереничке групе чије се постојање крије од обичних корисника. Неки корисници на Википедији на енглеском језику формирали су хумористичке завереничке групе као својеврсну сатиру на такве теориијетеорије завере. На пример, [[:en:WP:BRC|Тајна група баде-мантила]] или [[:en:WP:Rouge_adminRouge admin|Тајна група црвених администратора]]. Оне могу да послуже уредницима као предах од озбиљног уређивања.
 
==Закључак==