Ска — разлика између измена

Пређи на навигацију Пређи на претрагу
73 бајта уклоњена ,  пре 8 година
→‎Настанак: избачене кованице, неке стране речи замењене српским
(→‎Настанак: избачене кованице, неке стране речи замењене српским)
 
==Настанак==
Нико не уме са сигурношћу да каже када је настала прва ска песма. Једноставно оно што су многи музичари свирали на сешнима више није личило на „регуларни“ [[Р&Б]]. Карактеристично обележје ска звука (а касније и [[реге]] музике) је нагласак на афтербиту („повратном“ ударцу). И за сам назив, „ска“, се причаверује да је настао на овим сешнима, по карактеристичном звуку [[Гитара|гитаре]], тако да су [[продуцент]]и говорили својим музичарима „свирај оно скат!скат!...“.
 
Без обзира на то како је настала, [[Јамајка|јамајканскајамајкански]] првапрви интернационалномеђународно признатапризнат музичкамузички формаоблик без сумње потиче из гетоа западног Кингстона (''-{Trenchtown}-''), тада пунихпун дошљака са села који су покушавали да се снађу у великом граду. Велики број раних звезда има ово заједничко порекло - Тутс Хиберт, [[Боб Марли]], [[Џими Клиф]]. У филму „-{The Harder They Come}-“ Џими Клиф у главној улози даје уверљив портрет музичке индустрије тога времена: „Није ми било лако када сам први пут дошао у Кингстон. Стварно никог нисам знао. Морао сам да се за све сам изборим, а то је често било веома тешко.“
 
[[Јамајка]] је [[1962]]. године добила политичку независност и национално одушевљење је дало нови подстицај музичарима да створе нови национални звук. Ска је у почетку био прихваћен само у [[гето]]има, међутим ускоро почињу да га свирају и „''-{uptown}-''“ бендови, међу којима је најпознатији ''-{Byron Lee and The Dragoniers}-''. Ли то овако објашњава : „Једног дана назвао ме је Едвард Сеага (тадашњи министар културе, касније и премијер Јамајке) и рекао да Јамајци као независној нацији треба сопствена музичка форма. Рекао ми је да покушам да развијем ска који се свирао у западном [[Кингстон (Јамајка)|Кингстону]]. И тако смо ми почели да га свирамо. Било је коментара да смо претворили ска у комерцијалну музику, али да није било нас ска никада не би постао популаран.“
 
Један од најзначајнијих ска бендова свих времена су ''-{The Skatalites}-''. Основани су [[1963]]. године и кроз бенд је прошао велики број квалитетних музичара, међу којима су најпознатији Томи Мекук, [[Роланд Алфонсо]] ([[саксофон]]) и [[Дон Драмонд]] ([[тромбон]]). БендовиГрупе којикоје се састоје од изразитих индивидуалаца и изванредних музичара обично не трају дуго. Драмонд, који је имао озбиљне психичке тегобе, је [[1964]]. године убио своју девојку, за шта је осуђен на робију где је убрзо и умро. Бенд је наставио да ради још неко време, али, иако њихов квалитет није опао ентузијазам сигурно јесте, тако да су се [[1965]]. распали. ''-{The Skatalites}-'' нису били заједно дуже од 18 месеци, али за собом су оставили велики број изванредних хитова и огроман утицај. Неке од њихових најпознатијих песама су „''-{Man In The Street}-''“, „''-{Guns Of Navarone}-''“, „''-{Pheonix City}-''“, „'-{'Addis Ababa}-''“, „''-{Silver Dollar}-''“.
 
Велики број раних ска песама су обраде традиционалних народних песама, као сто су „-{Penny Reel}-“ и „-{Oil In My Lamp}-“. Изгледа да је музика долазила лакше од текстова тако да доста ска песама има готово бесмислене речи. Ово је и разумљиво - основни циљ је био да уз музику може да се игра.
 
Песма „''-{My Boy Lollipop}-''“ Мили Смол је била прва ска песма која је постигла интернационалнимеђународни успех, доспевши на британску топ листу. Познате песме овог периода су и „''-{Simmer Down}-''“ (''-{The Wailers}-''), „''-{It's You}-''“ (''-{Toots and Maytals}-''), „''-{Miss Jamaica}-''“ (Џими Клиф), „''-{Forward March}-''“ (Дерик Морган).
 
==Референце==
Анониман корисник

Мени за навигацију