Споменик краљу Александру Карађорђевићу у Нишу — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Autobot (разговор | доприноси)
м portal srbija
м уклоњена категорија Општина Медијана; додана категорија [[:Категорија:Градска општина Медијана|Градск…
Ред 27: Ред 27:
[[Категорија:Споменици у Нишу]]
[[Категорија:Споменици у Нишу]]
[[Категорија:Карађорђевићи]]
[[Категорија:Карађорђевићи]]
[[Категорија:Општина Медијана]]
[[Категорија:Градска општина Медијана]]

Верзија на датум 23. април 2012. у 16:47

Споменик краљу Александру Карађорђевићу смештен је у центру града, на истоименом Тргу у Нишу. Монументалани споменик је рад академског вајара Зорана Ивановића из Београда, а изливен је у ливници „Кузман“ у Смедереву. У постумент споменика уклесан је натпис „Краљ Александар Карађорђевић 1888 – 1934“. Висина споменика је 4,5 метара, на постументу висине 7 метара и тежине 3,3 тоне.

Споменик су открили градоначелник Ниша Смиљко Костић и принц Александар Карађорђевић 7. децембра 2004. године на деведесетогодишњицу када је 1914. године донета историјска Нишка декларација о уједињењу народа словенског порекла на Балкану и циљевима Србије у Првом светском рату.

Споменик је освештао Владика нишки, господин Иринеј, који је рекао да се овим чином исправља неправда коју су Нишлијама нанели они који су покушавали да нам одузму памћење, затру корење и униште традицију.

Споменик је први пут откривен 1939. године али је под неразјашњеним околностим, након ослобођења Ниша 1946. године склоњен и уништен. Првобитни споменик је дело Радета Стенковића[1], најистакнутијег вајара између два светска рата.

Референце

  1. ^ Туристичка организација Ниш: „Ниш“, туристички водич стр. 41, (2009); „Пергамент принт“

Галерија

Спољашње везе