Халкидонски сабор — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м r2.7.2) (Робот: измењено sl:Kalcedonski koncil
Нема описа измене
Ред 1: Ред 1:
'''Четврти васељенски сабор''' је одржан у [[Халкидон]]у на [[Мала Азија|малоазијској]] обали [[Босфор]]а од [[8. октобар|08.10.]] до [[1. новембар|01.11.]] [[451]]. године. Халкидонски сабор је дефинисао [[христологија|христолошки]] став којим се разликују две природе [[Христ]]а. Овај сабор је изопштио [[монофизитство|монофизите]].
'''Четврти васељенски сабор''' је одржан у [[Халкидон]]у на [[Мала Азија|малоазијској]] обали [[Босфор]]а од [[8. октобар|08.10.]] до [[1. новембар|01.11.]] [[451]]. године. Халкидонски сабор је дефинисао [[христологија|христолошки]] став којим се разликују две природе [[Христ]]а. Овај сабор је изопштио [[монофизитство|монофизите]]. Овај сабор је преузео одбрану учења светог Кирила и Ефеског сабора из 431. г. Он је такође задовољио захтеве епископа Истока да се јасно исповеда да је у Исусу истинита људска природа. У Халкидонској дефиницији се изјављује да је Исус Христос заиста оваплоћени Логос, истинити Син Божији, ''рођен од Оца пре свих векова''. У њој се потврђује да је Дјева Марија истинита Теотокос (Богородица), а Онај, који је од ње рођен ''по телу'' у Витлејему, је нестворени, божански Син Божији, један од Свете Тројице. Према томе, Исус из Назарета је једно лице или ипостас са све природе - човечанском и божанском. Он је потпун човек. Он је потпун Бог. Он је савршен Бог и савршен човек. Као Бог, Он је исте суштине ''једнобитан'' са Богом Оцем и Светим Духом. Као човек, он је једнаке суштине са свим људским бићима.


{{клица-вера}}
{{клица-вера}}

Верзија на датум 25. април 2012. у 18:19

Четврти васељенски сабор је одржан у Халкидону на малоазијској обали Босфора од 08.10. до 01.11. 451. године. Халкидонски сабор је дефинисао христолошки став којим се разликују две природе Христа. Овај сабор је изопштио монофизите. Овај сабор је преузео одбрану учења светог Кирила и Ефеског сабора из 431. г. Он је такође задовољио захтеве епископа Истока да се јасно исповеда да је у Исусу истинита људска природа. У Халкидонској дефиницији се изјављује да је Исус Христос заиста оваплоћени Логос, истинити Син Божији, рођен од Оца пре свих векова. У њој се потврђује да је Дјева Марија истинита Теотокос (Богородица), а Онај, који је од ње рођен по телу у Витлејему, је нестворени, божански Син Божији, један од Свете Тројице. Према томе, Исус из Назарета је једно лице или ипостас са све природе - човечанском и божанском. Он је потпун човек. Он је потпун Бог. Он је савршен Бог и савршен човек. Као Бог, Он је исте суштине једнобитан са Богом Оцем и Светим Духом. Као човек, он је једнаке суштине са свим људским бићима.