Помрачење Сунца — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Autobot (разговор | доприноси)
м premestanje commonscata/spoljasnje veze
м r2.7.1) (Робот: додато oc:Eclipsi solar
Ред 79: Ред 79:
[[no:Solformørkelse]]
[[no:Solformørkelse]]
[[nn:Solformørking]]
[[nn:Solformørking]]
[[oc:Eclipsi solar]]
[[nds:Sünndüüsternis]]
[[nds:Sünndüüsternis]]
[[pl:Zaćmienie Słońca]]
[[pl:Zaćmienie Słońca]]

Верзија на датум 7. мај 2012. у 20:32

Потпуно помрачење Сунца

Помрачење Сунца је астрономска појава која се дешава када Сунце баца Мјесечеву сјену на површину планете Земље, што се може догодити само када је Мјесец у фази младине, односно у положају конјункције, када се налази између Земље и Сунца. Да би дошло до помрачења Сунца Мјесец се мора налазити 16° у равни своје путање испред или иза неког од чворова своје путање са еклиптиком. У току једне године може наступити минимално 2, а максимално 5 помрачења Сунца. Зависно од тренутне удаљености Мјесеца и Сунца од Земље, као и положаја посматрача на Земљиној површини, може наступити једна од три врсте помрачења Сунца: потпуно, дјелимично или прстенасто.

Потпуно и дјелимично помрачење Сунца

У случају потпуног помрачења Сунца, Мјесечев диск ће потпуно прекрити Сунце. Помрачење Сунца се може опазити с релативно уског појаса (путања тоталитета) на Земљиној површини преко којег пролази Мјесечева сјена. Посматрачи који се налазе у нешто ширим појасевима око путање тоталитета налазе се у Мјесечевој полусјени, те могу видјети дјелимично помрачење Сунца, док се с остатка површине Земље помрачење уопште неће видјети.

У тренутку непосредно прије потпуног помрачења, када се посљедња зрака Сунца пробије иза Мјесечевог диска, догађа се појава тзв. „дијамантног прстена“. Иста се појава може уочити и непосредно након потпуног помрачења.

Прстенасто помрачење Сунца

Проматрајући Сунце и Мјесец, посебно у вријеме помрачења Сунца, може се уочити да су сличних угаоних димензија. Иако се на небу чине једнакима, у стварности је Сунце много веће. Сунчев је пречник (1.392-000 km) чак 400 пута већи од Мјесечевог (3476 km), али је Сунце исто толико пута (у просјеку) даље од Мјесеца, па нам се зато чине једнакима.

Но, угаоне димензије Мјесеца и Сунца нису увијек једнаке, већ се мијењају. Разлог томе су благо елиптичне путање, како Земље око Сунца, тако и Мјесеца око Земље. Како се мијењају удаљености Мјесеца и Сунца од Земље, тако се мијењају и њихове угаоне димензије. Пречник Сунца креће се од 31.5' (лучне минуте), када је Земља у афелу, до 32.6', када је Земља у перихелу. Пречник Мјесеца креће се од 29.1' (29.1. лучних секунди), када је Мјесец у апогеју (најдаље од Земље), до 33.9', када је Мјесец у перигеју (најближе Земљи). Када је Мјесец у апогеју а Земљу у перихелу, те у свим другим тренуцима када је Мјесечев диск на небу мањи од Сунчевог, може доћи само до прстенастог помрачења Сунца (слика 3.) јер Мјесечев диск не може у потпуности покрити Сунце.

Спољашње везе

Шаблон:Link FA Шаблон:Link FA