Флорбол — разлика између измена

Пређи на навигацију Пређи на претрагу
256 бајтова додато ,  пре 8 година
нема резимеа измене
м
{{сређивање|унутрашње везе}}
[[Слика:Floorball game.jpg|десно|270п|мини|Флорбол]]
'''Флорбол''' је дворански тимски [[спорт]] који је развијен током 1970-их у [[Шведска|Шведској]]. Флорбол је најпопуларнији у областима где је спорт најдуже заступљен, као што су [[Чешка]], [[Данска]], [[Естонија]], [[Финска]], [[Летонија]], [[Норвешка]], [[Шведска]] и [[Швајцарска]]. Утакмица се игра у затвореном простору на тарафлексу или паркету и због тога је могуће играти га током целе године на аматерским и професионалним нивоима. Постоје професионалне лиге као што су [[Финска]] [[Салибанди лига]] и [[Шведска]] [[Свенска Суперлига]].
 
Иако постоји 54 чланова [[Међународна флорбол федерација|Међународне флорбол федерације]] (ИФФ), у већини случајева [[Чешка]], [[Финска]], [[Шведска]] и [[Швајцарска]] освајају 1., 2. и 3. место на [[Светско првенство у флорболу|Светским првенствима у флорболу]].
 
Поред те четири земље, Флорбол добија популарност у земљама као што су Летонија, [[Аустралија]], [[Канада]], [[Немачка]], [[Јапан]], [[Србија]], [[Словенија]], [[Босна и Херцеговина]] и [[Мађарска]].
 
==Начин играња==
 
===Правила===
Сваки тим може извести шест играча истовремено на терен, од којих један треба да буде [[голман]]. Али, [[тренер]] може по потреби да изведе голмана за кратко време и убаци шестог играча у игру. Ово може бити предности за тим који напада али постаје мана у питању одбране. Тиму је такође дозвољено да мења играче у било које време током игри, а обично се мења по цела постава. Индивидуална замена се ређе дешава, обично када играч исцрпљен или повређен.
 
Флорбол се званично игра у три периода у трајању од 20 минута (15 минута за јуниоре). Време се зауставља у случају казне, голова, тајм-аута и свакој ситуацији у којој се сматра да лопта није у игри. Пауза од 3-10 минута је између сваког периода и тада тимови мењају стране и зоне за измене. Сваком тиму је дозвољен тајм-аут од 30 секунди (што се често користи при крају утакмице). Постоје двојица [[судија (спортски)|судија]] који надгледају игру, сваки са једнаким правима.
 
„Чекирање“ у флорболу није дозвољено. Контролисан контакт раме уз раме је дозвољено, али контакт као у [[хокеј на леду|хокеју на леду]] је забрањен. Гурање играча без лопте или борба за слободну лопту је такође забрањено и многи од ових прекршај могу довести до казне од два минута. Најбоље поређење у смислу дозвољеног физичког контакта је [[фудбал]], где се „чекирање“ користи за обезбеђивање боље позиције у односу на лоптицу уместо да се уклони играч из игре. Поред „чекирања“, играчи не смеју подићи противников штап нити извршити ударање штапом у циљу да стигне до лоптице. Такође, играчи не смеју дизати свој штап или играти лоптицом изнад нивоа колена, а и штап се не сме провлачити ногу другог играча (да се избегло саплитање).
 
Када играч направи прекршај или када је досуђен било који прекид игре, игра се наставља „булијем“ (као у хокеју на леду и још неким спортовима) или слободним ударцем. Слободни ударац укључује играча једног тима који треба да започну игру са места где је начињен прекид. Поређење за ово је слободан ударац у фудбалу. За многе фаулове, као што су прекршаји направљени штапом, слободни ударац је једина дисциплинска казна. Међутим, по одлуци судије, може бити изречена искључујућа казна од два или пет минута. У том тренутку, играч који је направио прекршај седи у казненом простору, а његов тим игра са играчем мање за досуђено време казне. Ако је направљен „екстремни“ прекршај, као што су физички контакт или неспортско понашање, играч може добити 10 минута казну или чак искључење до краја меча.
 
==Првенство Србије==
[[Првенство Србије у флорболу]] одржава се од 2007. године. Досадашњи шампиони су:
* сезона 2007/08. - [[ФБК Партизан]]
* сезона 2008/09. - [[ФБК Стари град]]
* сезона 2009/10. - [[ФБК Стари град]]
* сезона 2010/11. - [[ФБК Стари град]]
* сезона 2011/12. - [[ФБК Пирати]]
 
==Спољашње везе==
54

измене

Мени за навигацију